19 лютого 2022, 12:00, Світ

Бур’яни сприяють підвищенню врожайності плодових дерев щонайменше втричі

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами phys.org.

«Насправді бур’яни приносять багато користі, — сказала пані Клейман. — Можливо, було б непогано думати про них як про польові квіти, а не якісь жахливі, потворні речі, які потрібно видалити. Я кажу, якщо вони не шкодять деревам, ми повинні просто залишити їх у спокої».

За словами експертки, фруктові дерева не можуть жити без запилювачів. Було доведено, що бджоли та інші комахи збільшують розмір та якість урожаю 70% провідних економічно важливих культур у світі, включаючи манго.

 «За останні три десятиліття чисельність запилювачів різко скоротилася, врожайність плодових дерев падає, а садівники намагаються зрозуміти, яким чином залучати бджіл та джмелів на плантації. Останнім часом великої популярності набуває висаджування квітів, які найбільше приваблюють запилювачів», — каже пані Блер.

Читати по темі: На ринку сільгосптехніки з’явився інноваційний електричний робот-мульчувач

У своєму дослідженні вона намагалася розібратися, чи можуть бур'яни грати аналогічну роль, оскільки існують сотні різних різновидів квітучих бур'янів.

Так, під керівництвом професорів університету Флориди, пані Клейман провела дослідження, у якому порівняла урожайність манго на двох різних ділянках, що розташовані на фермі в Хоумстеді, штат Флорида. На одній ділянці навколо дерев росли бур'яни. Інша ділянка була доглянута і вільна від них.

«Запилювачі віддавали перевагу деревам, що були оточені бур'янами. У свою чергу сади приносили більше плодів манго. У середньому на одному дереві, що сусідило з бур'янами, було від 100 до 236 манго, порівняно з 38-48 на деревах, поряд з якими вони були відсутні. Тобто різниця у врожайності очевидна», — наголосила експертка.

Пані Клейман вказує, що отримані результати застосовні не тільки до мангових дерев, але і приблизно до 80% квітучих рослин, включаючи фруктові дерева та овочеві культури. Вона також сподівається, що ця інформація допоможе аграріям заощадити час та гроші, а також скоротити використання агрохімікатів.

Читати по темі: Вирощування цитрусових під землею: аграрій розкрив особливості незвичного садівництва

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022