19 лютого 2022, 10:00, Україна

Аграріям Півдня розповіли, чим можна замінити на полях соняшник та кукурудзу

Про це розповів Василь Бабанський, віцепрезидент ВГО «Українська горіхова асоціація», йдеться в матеріалі «Всі, хто цікавиться вирощуванням мигдалю — люди до 35 років» на Kurkul.com.

«Наприклад, за останні 20 років дуже суттєво скоротилася рентабельність зернового виробництва в Одеській області. Якщо 20 років назад вона була близько 48-50%, то сьогодні — 20-22%, а в окремі роки практично ми повністю втрачаємо врожай зернових культур», — говорить пан Бабанський.

Читати по темі: Урожайність соняшника та кукурудзи в Україні знизиться через зміну клімату — Світовий банк

У зв’язку з цим горіхова асоціація спільно з вченими-кліматологами, ґрунтознавцями, мікробіологами розробила низку перспективних альтернативних напрямків розвитку агробізнесу, один з яких —  мигдалівництво.

«Виробництво і розвиток мигдалевих садів на Півдні України має своє обґрунтування. Одна з першопричин — економічна. Сьогодні, на жаль, виробництво таких культур, як виноград, персик, тут стало абсолютно збитковим. По-друге, мигдаль — це дуже посухостійка рослина, що має високий економічний ефект», — розповів представник ВГО «Українська горіхова асоціація».

Нагадаємо, на Херсонщині кліматичні умови вже аналогічні субтропікам, і про це добре знають місцеві аграрії, яким довелося скоригувати перелік вирощуваної продукції на користь більш теплолюбних сільськогосподарських культур. Зокрема, мигдаль і ананаси в регіоні ростуть краще традиційних соняшника, пшениці та кукурудзи.