18 лютого 2022, 11:00, Україна

Тисячі українських аграріїв не можуть викупити землю сільгосппризначення

Про це розповів Іван Томич, голова Союзу українського селянства, повідомляє Укрінформ.

«Український фермер досі не отримав цієї землі. І сьогодні долі цих земель, як і українських сімей, не визначені. Шановний пане Президенте, вирішіть, як ви вирішили своїм указом про професійне свято фермера. Це буде серйозним і вагомим кроком для зміцнення незалежної України», — наголосив пан Іван.

Він зазначив, що на сьогодні українські аграрії не можуть активно взяти участь у земельних торгах через значне зростання ціни і тому мають якнайшвидше реалізувати право викупити свої ділянки поза аукціоном.

Читати по темі: Названо ТОП-5 областей, де продаж сільгоспземель відбувається найінтенсивніше

Голова Полтавської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Василь Бурлака розповів, що головними перепонами для швидкого придбання такої землі є бюрократичні процедури. Він пояснив, що об'єднана територіальна громада дає дозвіл на купівлю ділянки, і цей процес може тривати рік.

«З огляду на те, що заборона на придбання землі сільськогосподарського призначення юридичними особами діє до 2024 року, існує ймовірність того, що не всі аграрії встигнуть викупити свої ділянки. Саме тому потрібно, крім врегулювання процедури, також продовжити заборону на придбання землі юридичними особами до 10 років», — каже пан Василь.

Нагадаємо, — у Мінагрополітики розповіли, у яких областях України найдорожчі землі сільгосппризначення.