17 лютого 2022, 18:00, Світ

Розроблено новий метод боротьби з нематодами

Про це пише glavagronom.ru з посиланням на mdpi.com.

Нематоди — це тип двобічно-симетричних червовидних тварин, який налічує близько 20 тис. видів. Вони живуть у різних середовищах — морських і прісних водах, ґрунті, органічних речовинах. Без мікроскопа побачити цих «черв’ячків» неможливо. Їхні розміри приблизно 0,3-1,0 мм. Вони легко розселяються за допомогою вітру, переносяться знаряддями праці, транспортом, посадковим матеріалом, а також насінням і рослинними залишками.

Симптоми ураження картоплі нематодами — затримка росту та пожовтіння листя, виявляються на пізніх стадіях розвитку рослин. Нові популяції Globodera spp. вражають усі відомі стійкі сорти.

Читати по темі: Британські науковці створили новий засіб для боротьби з нематодами на основі часнику

«У новому дослідженні німецькі вчені перевірили вплив гамма- та бета-опромінення життєздатність та утворення цист нематод. Було виявлено, що мінімальною дозою гамма-або бета-опромінення в експериментах для повної інактивації G. pallida та G. Rostochiensis є 4 кГр (грей — одиниця вимірювання поглиненої дози іонізуючого випромінювання в системі SI.). Мінімальний вихід молоді нематод був виявлений тільки в цистах G. rostochiensis, які зазнали безпосереднього впливу β-опромінення в дозі 4 кГр, що вказує на видоспецифічні реакції», — йдеться в статті науковців.

Вплив опромінення на життєздатність та утворення нових цист оцінювали за допомогою тестів та біологічних аналізів із сприйнятливими рослинами картоплі. Аналогічні тести були виконані для кукурудзи, оскільки картоплю у Німеччині зазвичай вирощують у чергуванні з цією культурою.