16 лютого 2022, 14:15, Добрива

Аграріям розповіли, як зекономити на добривах за допомогою бактеріальних препаратів

Про це йдеться у матеріалі «Заощадити на азотному живленні можливо. Стратегія на кукурудзі і соняшнику».

«Розглядаючи мінеральні добрива, як основу раціону сільгоспкультур, ми часто забуваємо, що більшість поживних речовин рослини все ж таки беруть із природних джерел. Згідно даних агрохімічної літератури запас азоту в орному шарі ґрунту варіює від 4 до 30 т/га. В повітрі знаходиться до 70 т/га азоту. Доступність цих ресурсів в значній мірі залежить від біорізноманіття самого ґрунту і часто не перевищує 1% від загальної кількості», — зазначається у статті.

Щоб рослини могли отримати цей азот, потрібно якимось чином вплинути на його доступність. Наразі найдієвішим методом є використання бактеріальних препаратів, таких як Агрінос А.

Читати по темі: Британські аграрії почали застосовувати добрива, виготовлені з батарейок

«Агрінос А — це бактеріальний препарат, що працює у ґрунті. Він містить 27 видів корисних мікроорганізмів із 10 родів. За рахунок асоціативної азотфіксації збільшується доступність вільного азоту з повітря. Інші види мікроорганізмів вивільняють азот із хітину, гумусу та пожнивних залишків. Протягом вегетаційного сезону рослини додатково отримують від 15 до 25 кг/га діючої речовини азоту, що являється еквівалентом 30-50 кг карбаміду чи КАСу», — каже Дмитро Породзинський, керівник наукового відділу компанії «Агрінос Україна».

Для того, щоб дослідити вплив бактеріальних препаратів в реальних умовах, в компанії ініціювали ряд досліджень, зокрема, тестуючи препарат Агрінос А. Для дотримання чистоти експерименту та щоб врахувати вплив погодних умов різних років дослідження проводилися протягом двох сезонів. Сам полігон знаходиться у Кагарлицькому районі на Київщині.

«Враховуючи специфіку роботи препарату, ми знали, що найкращий час для його застосування — до початку сівби культури. Також не викликала сумнівів можливість його внесення у баковій суміші з КАС. Адже у Сполучених Штатах історія даного продукту почалася саме з такої комбінації. Ми хотіли зрозуміти, при якій нормі Агрінос А забезпечує найвищий приріст урожаю на кукурудзі та соняшнику», — зазначив пан Дмитро.

Ознайомитись з детальними результатами дослідження можна у матеріалі на SuperAgronom.com.