16 лютого 2022, 08:00, Добрива

Британські аграрії почали застосовувати добрива, виготовлені з батарейок

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами AgNews.

Зазначається, що наразі ZM-Grow зареєстрований та схвалений до використання у Великобританії як для традиційних, так і органічних систем землеробства.

«Це справді захоплюючий продукт, і його фінські виробники Tracegrow, які у своїй діяльності використовують екологічно чисті технології, позиціонують ZM-Grow як добрива для економіки замкнутого циклу», — каже Тім Керр, менеджер великобританської компанії Hutchinsons.

Простіше кажучи, Tracegrow розробила інноваційну технологію для вилучення, очищення та повторного використання цинку та марганцю з лужних батарейок, з яких до 80% мікроелементів можна використовувати повторно.

За словами Тіма Керра, ZM-Grow відповідає всім необхідним критеріям сталого розвитку, пропонує знижений вуглецевий слід, а також забезпечує високоякісне, ефективне листкове підживлення.

Читати по темі: Озвучено вартість міндобрив в Україні — звіт за 14 лютого 2022

«ZM-Grow — це концентрат на сульфатній основі, що містить 60 г/л Zn, 67 г/л Mn та 75 г/л S. Ми знаємо, що баланс мікроелементів може допомогти підвищити ефективність азоту, і нове добриво може зарадити в цьому, особливо коли ціни на азот знаходяться на рекордно високому рівні», — зазначає пан Керр.

Компанія Hutchinsons тестувала і поширювала продукт протягом останніх двох сезонів і відгуки виробників були лише позитивними.

«Рекомендована норма — 2-3 літри добрив на 200-400 л води. У наших випробуваннях ми виявили, що він хімічно стабільний і у нас не було проблем зі змішуванням. Він плавно проходить через фільтри і розпилювальні форсунки, не засмічує їх», — підкреслив менеджер компанії Hutchinsons.

Як виготовляється ZM-Grow:

  • спочатку батарейки подрібнюються, готується лужна маса;
  • після стадій механічної попередньої обробки лужну масу переводять на стадію вилуговування;
  • після завершення вилуговування та відділення твердих речовин, розчин переносять на стадію очищення, де можна видалити небажані частки;
  • після очищення утворені тверді речовини відокремлюють і розчин нейтралізують приблизно до pH 4,00;
  • у разі потреби в готовий продукт можуть бути внесені додаткові компоненти;
  • кінцевим результатом є найекологічніше у світі листкове добриво.

Нагадаємо, що вперше технологію виготовлення добрив з батарейок розробили у 2019 році фінські науковці. У 2020 р. розпочались активні тестування, які проводила компанія Lithium Australia NL спільно з дочірньою структурою Envirostream Australia Pty.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022