15 лютого 2022, 18:00, ЗЗР

Українські аграрії віддають перевагу генеричним ЗЗР — аналітика

Таку думку висловив Андрій Полтавець, директор дистрибуційної компанії LNZ Group, йдеться в матеріалі «Андрій Полтавець: Вихід ключових гравців ринку на прямі відносини з фермерами поставив під удар дистрибуторів» на Latifundist.com.

За його словами, водночас у кількісному виразі та в покритті площ частка генеричних продуктів вже є більшою — за оцінками, це 55-60% площ. Головна причина цього збільшення є бажання аграріїв заощаджувати свої витрати. Особливо ця економія відчутна в посушливі неврожайні сезони, які останнім часом трапляються все частіше.

«Перед початком нового сезону аграрії формують бюджети господарств, зважаючи на різницю у вартості мультинаціональних ЗЗР та генеричних продуктів на 1 га. Цей аналіз стає ледь не ключовим фактором економічної ефективності господарства», — каже експерт.

Він додає, що на збільшення частки ринку постпатентних продуктів впливає робота компаній, представлених на ринку. Сам ринок генериків став для аграріїв більш зрозумілий та прозорий. Сьогодні є 5-7 ключових гравців, які ведуть стратегічно правильну та зрозумілу для аграріїв діяльність. Результатом цієї роботи і є зміна сприйняття аграрієм самого ринку генериків, а відповідно й збільшення їх використання.

Читати по темі: Компанія LNZ Group запровадила нову бонусну програму для аграріїв

Андрій Полтавець зазначає, що пік дефолтів великих дистрибуторів вже пройдено, але процес структурування триває.

«Не думаю, що найближчими роками на нас чекають гучні дефолти дистрибуторів. Наразі в зоні ризику знаходяться середні та малі дистрибутори, але їхня частка на ринку з кожним роком тільки зменшується, тому великих потрясінь не очікую», — каже він.

Експерт додає, що останніми роками змінюється ставлення компаній-постачальників до дистрибуторів у кращий бік. Новий менеджмент світових мультинаціональних компаній в Україні нарешті почав цінувати дистрибуторів, зрозумів важливість та специфіку роботи кожного з них. Відносини між постачальником та дистрибуторами стають більш прозорими, взаємовигідними та стратегічними. А це позитивно віддзеркалюється і на весь аграрний ринок.