15 лютого 2022, 15:30, Україна

Частка сої на українських полях може зрости до 20% — експерт

Про це розповів Ігор Віштак, директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики на конференції «Соєвий джекпот як гра в довгу», що проходить у рамках виставки Agro Animal Show 2022.

За його словами, останні роки країна нарощує виробництво цієї культури. Якщо у 1990 р. в Україні вирощували сою на 88 тис. га, то у 2021 р. під нею вже було зайнято 1,3 млн га. 30 років тому в країні виробляли 100 тис. тонн сої (за врожайності 1,1 т/га), то тепер — 3,5 млн тонн (врожайність — 2,7 т/га).

Читати по темі: Зменшення ширини міжрядь кукурудзи і сої може значно підвищити врожайність — дослідження

Ігор Віштак також повідомив, що внаслідок зміни клімату деякі великі агрохолдинги, зокрема компанія «Кернел», скорочують частку сої в сівозміні. Адже відомо, що культура досить залежна від вологи, а останнім часом на полях спостерігається значний її дефіцит. Тому в цьому році держава продовжує програму, що сприяє розвитку зрошуваних площ в Україні.

Нагадаємо, що за прогнозами експертів, значний вплив на розширення посівних площ під соєю в Україні матиме: підвищення врожайності культури, здорожчання міндобрив, можливе відкриття китайського ринку.