15 лютого 2022, 08:10, Добрива

В Україні запроваджується обмеження щодо перевезень білоруських міндобрив

Про це йдеться у повідомленні на сайті «Укрзалізниці», пише Kurkul.com.

Як зазначається, обмеження вводиться щодо транспортування мінеральних добрив і діятиме до відміни. Поширюватиметься воно на перевезення продукції ВАТ «Білоруськалій» та ВАТ «Білоруська калійна компанія» до країн СНД, Балтії, а також Словаччини, Угорщини, Австрії, Польщі, Чехії та Румунії.

Таким чином, забороняється перевезення імпорту в УЗ і транзит територією нашої держави.

Нагадаємо, самопроголошений Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна ухвалила рішення відмовитися від імпорту білоруських калійних добрив та замістити ресурс постачанням із США.

Читати по темі: Озвучено вартість міндобрив в Україні — звіт за 14 лютого 2022

Раніше він погрожував Україні зупинкою поставок ряду товарів, зокрема пального та електрики. Однак експерти зазначають, що у разі реалізації обіцянки, білоруська економіка постраждає більше за українську. Для України білоруський ринок знаходиться на 14 позиції за обсягами експорту. А от Україна у 2021 р. була другим найбільшим ринком збуту білоруських товарів. 

Водночас економіст Олексій Дорошенко вважає, що частину білоруських товарів у разі обмеження їхнього імпорту Україна може замінити європейськими або взагалі відмовитися від закупівлі.