14 лютого 2022, 17:00, Україна

У Метео Фарм проаналізували агрокліматичні умови за першу декаду лютого 2022

Про це повідомляє прес-служба Метео Фарм.

«На Півночі середньодекадна температура була найнижча 0…+1°С, в центральних, східних та західних областях досягла відмітки +1…+2°С. В південних областях знаходилась в межах +2…+3°С. Максимально температура повітря підіймалась до +11…+13°С в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Вінницькій, Кіровоградській, Івано-Франківській, Тернопільській, Закарпатській, Хмельницькій та Чернівецькій областях», — йдеться в матеріалі.

За словами метеорологів, найвище температура підіймалася на переважній території країни упродовж 10 лютого, на Сході — 3 лютого. Мінімально температура опускалась до -10°С в Закарпатській області, на решті території температури опускалися до -4…-9°С. Найнижче температури падали 5 лютого, на Заході мінімальні температури фіксувалися 1 та 2 лютого.

Читати по темі: В Україні прогнозується по-весняному тепла та сонячна погода

Перша декада лютого відзначилась потужним вітром, ожеледицею, опадами у вигляді дощу та мокрого снігу. У зв’язку з коливаннями температур опади видозмінювалися від твердого до рідкого стану. Першу половину декади проявили себе морози, другу половину панувала відлига. Опади йшли упродовж усієї декади, але вони були короткочасними та незначними. Основна маса випала в Донецькій, Луганській, Закарпатській та Запорізькій областях.

На Півночі, у Волинській, Рівненській, Миколаївській, Одеській, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях опадів випало обмаль. Цьогорічна їх кількість за даний період була значно меншою від аналогічного періоду 2021 р.

Підбито підсумки стану озимих культур на Полтавщині
Читати

Середньодекадна температура ґрунту на Півдні коливалась від +2 до +3°С, в центральних, східних та західних областях +1…+2°С, в північних областях +1°С. Мінімально температура ґрунту опускалася до -4…-5°С в Чернігівській, Чернівецькій, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській обл. Температура ґрунту за даний період була нижчою від аналогічного періоду 2020 року.

Вологість ґрунту на всій території країни досягла значних показників. Суттєвих значень 26-29% досягнуто в центральній частині країни, в Житомирській, Київській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Запорізькій областях. Найнижчий показник вологості ґрунту 21-24% зафіксовано в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. На решті території досягнуто максимальних показників 30-32%. Зволоження ґрунту вказує на кращі показники у порівнянні з аналогічним періодом 2020 р.

Середня швидкість вітру знаходилась на високих позначках 5-7 м/с. Сильний вітер вирував протягом усієї декади. Максимальна швидкість 16-25 м/с фіксувалася на Заході, на решті території знаходилась в межах 11-15 м/с. Вітер переважав західного, південно-західного напрямку.