14 лютого 2022, 08:10, Україна

Аналітик розповів, яка забезпеченість українських аграріїв насінням, добривами та ззр

Про це пише Latifundist.com з посиланням на «АПК-Інформ».

Зазначається, що станом на січень 2022 р., аграрії забезпечені насінням у середньому на 80% від потреби, в той час, як для добрив і ЗЗР цей показник становить 65%, а для палива — 55%.

Понад 40% аграріїв вважають, що витрати на насіння не зростуть більш ніж на 10%. У цілому ж, як до завершення поточного сезону, так і в наступному сезоні перед аграріями постане ще багато виробничих і торговельних викликів, які потребують швидких та ефективних рішень.

Читати по темі: Турецьких міндобрив не вистачить, щоб забезпечити потреби українських аграріїв — аналітик

Наголошується, що глобальні інфляційні процеси, відчутні кліматичні зміни та переорієнтація глобальних товарних потоків продовольства формуватимуть кон’юнктуру зернового ринку найближчим часом.

«Основним викликом, який постає перед аграріями, є підвищення вартості основних ресурсів виробництва, що знижуватиме маржинальність виробництва, сприятиме зміні структури посівів та може негативно вплинути на показники врожайності зернових культур. При цьому кліматичні виклики тільки посилюватимуть цей ефект», — прокоментував Андрій Купченко, керівник служби бізнес-проєктів «АПК-Інформ».

Саме тому, підкреслює експерт, питання формування якісного насіннєвого фонду є як ніколи актуальними. Якісне насіння дозволить сформувати високі врожаї навіть у складних кліматичних умовах.