12 лютого 2022, 10:00, Технології

Аграрій із Запоріжжя поділився досвідом вирощування часнику у міжрядді винограду

Про це пише UHBDP.

«Найголовнішою перевагою вирощування часнику у міжряддях винограду — є економія місця, збільшення доходу з одиниці площі, також часник та виноград добре розміщуються в календарному графіку робіт. Часник — чудова проміжна культура в сівозміні, він виступає і в ролі сидерату, збільшує врожайність ягід. У кінці червня часник вже збирають, виноград у цей момент ще зовсім молодий. Головне, щоб міжряддя було не менше 3 метрів, а на цьому полотні треба висаджувати не більше 2 рядків часнику, тоді можна вести і механізований догляд», — кажуть у господарстві.

За їх словами, щоб виростити гарний урожай часнику вирішили придбати калібатор. Він потрібен для підготовки посадкового матеріалу та дозволяє отримати рівномірні сходи. Агрегат також дозволяє зменшити на 30% витрати фінансів та часу при калібруванні товарного часнику, покращити якість калібрування.

«Сіялка допоможе зменшити витрати часу на висаджування, борона роторна дозволить відмовитися від застосування хімічного засобу боротьби з бур’янами як по часнику, так і по винограду», — зазначають аграрії.

Читати по темі: 5 постулатів для старту точного землеробства від Smart Farming

За допомогою мульчера родина планує подрібнювати рештки виноградної лози, а у такому вигляді її не треба вивозити з рядів — це знов економія. Спліт-система для охолодження плодоовочевої продукції продовжить термін зберігання часнику та винограду.

«Зростання конкуренції на ринку, зменшення рентабельності до 20-40% змусило нас думати про зменшення виробничих витрат, підвищення якості врожайності, про перспективні канали збуту та можливості утримання клієнтів, — каже виробник часнику та винограду. — Щоб бути конкурентоздатними, краще триматись разом. Група виробників сумісно закуповує витратні матеріали, засоби виробництва, вирощує за однією технологічною картою та разом формує товарні партії».

Механізація господарства покращить бізнес-процеси і, як наслідок, збільшить рентабельність виробництва на 35-55%. Господарство планує у новому сезоні зменшити витрати часу на виробничий процес не менше, ніж на 30%, та фінансові витрати на 20%. За підрахунками агровиробників на 10% підвищиться кількість часнику першого ґатунку, знизиться застосування гербіцидів.