9 лютого 2022, 18:00, Технології

Зменшення ширини міжрядь кукурудзи і сої може значно підвищити врожайність — дослідження

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами Crops.extension.iastate.edu.

«З плином часу аграрії поступово зменшують ширину міжрядь кукурудзи. Наразі більшість сільгоспвиробників вирощують культуру з шириною міжряддя — 30 дюймів (76,2 см). Для порівняння, у 60-х роках XX ст. цей показник для наших фермерів становив 36-38 дюймів (91,4-96,5 см). Останнім часом зростає інтерес у аграріїв до 20-ти дюймового міжряддя (50,8 см), так як такі посіви демонструють кращі результати валового збору», — йдеться у матеріалі.

Університет штату Айова провів власне дослідження впливу ширини міжряддя на показник урожайності кукурудзи. Так, науковці вияснили, що звуження міжряддя дає позитивні результати лише за умови високої родючості поля та добрих умов вирощування. Тому перед визначенням ширини рекомендується проводити аналіз ґрунту та враховувати агрометеорологічні умови.

Читати по темі: АгроЗнавці: Вплив ширини міжряддя та застосування рідких добрив на ефективність вирощування кукурудзи

«Відстань між рядками під час сівби сої — це управлінське рішення, яке є пріоритетним для отримання найоптимальнішої врожайності. Протягом кількох років дослідження в штатах Середнього Заходу постійно показують, що соя, висіяна вузькими рядками (менше 30 дюймів), має перевагу врожайності, порівняно з рядками 30 дюймів або більше», — кажуть науковці.

Основною причиною цього, за їх словами, є більш ефективне використання світла та збереження вологи. Змикання рядків відбувається приблизно на 15 днів раніше в 15-дюймових рядах порівняно з 30-дюймовими. Змикання рядків на початку вегетаційного періоду призводить до більшого перехоплення світла та вищих темпів росту.

«Терміни сівби також можуть вплинути на потенційну перевагу вузьких рядків. Якщо сіяти наприкінці квітня або на початку травня (для агрокліматичних умов США), ширина міжряддя особливого впливу не матиме, врожайність здебільшого буде високою. При пізній сівбі вузькі рядки демонструють значний позитивний вплив на врожайність. Однак така перевага не здатна компенсувати в повній мірі втрати при пізній сівбі», — резюмували експерти.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022