9 лютого 2022, 15:30, Україна

Урожайність соняшника та кукурудзи в Україні знизиться через зміну клімату — Світовий банк

Про це повідомляє прес-служба Світового банку.

Зазначається, що цей звіт є першою детальною оцінкою потенційних наслідків зміни клімату для України і його основна увага спрямована саме на сільське господарство — головну рушійну силу економіки та основну галузь створення нових робочих місць.

Дослідження показує, що за умови постійного зростання викидів, температура може підвищитися на понад 4°C до кінця XXI століття, при цьому зима буде вологішою, а літо — сухішим, зі значними коливаннями в різних регіонах України.

Читати по темі: Весна в Україні 2022 буде аномальною — прогноз погоди

Прогнозується, що до кінця століття в південному степу буде різке щорічне збільшення кількості тропічних ночей і спекотних днів. Підвищення температури влітку може призвести до спеки та посилення посушливості на півдні та сході України. Кількість морозних днів і ночей у південному регіоні зменшиться.

За прогнозами, до середини століття внаслідок різних чинників, зокрема і зміни клімату, спостерігатиметься зниження врожайності основних сільськогосподарських культур України, в тому числі ячменю, кукурудзи та соняшника. Проте врожайність озимої пшениці на півночі та північному заході України до 2050 року може зрости на 20-40% у порівнянні з 2010 роком.