9 лютого 2022, 11:15, Україна

Через перепад температур на Херсонщині гинуть озимі культури

Про це пише «Новий День».

Як зазначають агровиробники, спочатку спостерігались нетривалі, але значні морози, які змінились відлигою. Більшість озимих перенесли це випробування нормально і знаходяться у задовільному, подекуди доброму стані, але значна частина все ж загинула. Наприклад, у ФГ«Теллус Південь», що вирощує сільгоспкультури на площі 1,3 тис. га поблизу села Великий Клин Скадовського району Херсонщини, втратили 280 га озимих.

«Ті поля межують із Олешківською пустелею, і опадів їм зазвичай дістається менше. Цьогоріч сніг до них також «не дійшов», і слабкі паростки культурних рослини зустріли морози у -17°С. Через що й загинули — просто вимерзли, — розповів керівник Андрій Щедринов. — Навесні замість озимих пересію просом та гірчицею, — для сорго умови не підходять. Будуть додаткові витрати, а куди від них подітися».

Читати по темі: Опубліковано докладний звіт щодо стану озимих на Дніпропетровщині

Через те, що господарство ФГ«Теллус Південь» вирощує культури у зоні ризикованого землеробства, для пана Андрія втрата посівів — майже звична справа. Страхувати посіви ніхто не погоджується. На допомогу держави також розраховувати не доводиться.

«Два роки тому у квітні також вдарив мороз до -10°С, і знищив посіви озимих на сотні гектарів. Тоді бігав по інстанціях, збирав довідки з метеослужби, у сподіванні на компенсацію. Та в підсумку — отримав нуль. Ніхто нічого не відшкодував», — каже аграрій.