8 лютого 2022, 11:20, Насіння

Визначено ТОП-12 найпопулярніших гібридів кукурудзи української та зарубіжної селекції

Про це інформує прес-служба «Інституту аграрної економіки».

«У 2021 році було вироблено та сертифіковано батьківських форм гібридної кукурудзи на 7,4% більше, ніж 2020 року — 119,2 тис. тонн, з них: ввезено гібридів іноземної селекції — 19,9 тис. тонн, а також вироблено на території держави насіння іноземної селекції — 77,1 тис. тонн. Вітчизняне насінництво становило 22,2 тис. тонн, що на рівні 18,6% від загального результату», — поінформував д.е.н. Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За його словами, батьківські форми гібридної кукурудзи вітчизняної селекції представлені 393 гібридами та лініями, що висівалися на полях сільськогосподарських товаровиробників. Іноземні гібриди та лінії, становили 793 одиниці. При цьому за межами України вирощені 699 гібридів, а також сертифіковано 225 одиниць іноземних гібридів та ліній, вирощених в межах України.

На ринку продажу батьківських форм гібридної кукурудзи у 2021 році працювали 180 вітчизняних та іноземних компаній, у тому числі: 111 українських компаній, що реалізують вітчизняні та іноземні гібриди кукурудзи, та 69 іноземних компаній, які здійснюють свою діяльність в Україні, як представництва.

 Читати по темі: Озвучено ТОП-15 найпопулярніших сортів озимого ячменю в Україні

З українських гібридів найкраще реалізовувалися:

Серед іноземних найбільш поширеними у 2021 році були гібриди компаній Монсанто ДКС4351 (6597 тонн) та П9074 (3578 тонн).

Читати по темі: Названо ТОП-12 найпопулярніших сортів озимої пшениці української селекції

Таким чином, підкреслив Олександр Захарчук, кількість гібридів кукурудзи, що пропонується вітчизняному виробнику, постійно поповнюється вітчизняними та іноземними гібридами, які добре себе зарекомендували за 2-3 річний період проведення державної кваліфікаційної експертизи сортів рослин. Нові гібриди характеризуються доброю стійкістю до посухи, що доволі актуально в останні роки, стійкістю до шкідників і хвороб, а також показали гарні врожайні якості.

«Природно-ресурсний потенціал України є досить сприятливим для формування високих та стабільних урожаїв кукурудзи. Створення національних сортових ресурсів, а саме: своєчасна сортозаміна та впровадження нових гібридів кукурудзи з високим адаптивним потенціалом, показниками врожайності та якості, покращенням генетичного потенціалу, — може вирішити питання із забезпечення експорту, переробки для технічних цілей, виробництва біопалива, залишаючись при цьому ще й однією з основних зерно-фуражних культур», — підсумував Олександр Захарчук.