8 лютого 2022, 09:30, Україна

Аграрій з Вінниччини розповів про стан озимої пшениці та поділився досвідом її вирощування

Про це в інтерв’ю SuperAgronom.com розповів Василь Ткаченко, головний агроном підприємства.

«Озимі сіяли по соняшнику. Почали 25 вересня з темпом 80-100 га/день. Перші 600 га посіяли в сухий ґрунт, дощів не було. Але трохи згодом все ж побачили опади, які тривали 2-3 дні. Ті 500 га, які сіяли пізніше, хоч і у вологий ґрунт, наразі знаходиться у дещо гіршому стані, але загалом непоганому. Озимина вся жива, фіксується невеликий сніговий покрив», — розповідає пан Василь.

За його словами, близько 600 га посівів знаходиться у фазі кущення, 400 га — три-чотири листочки, 100 у фазі шила. Він підкреслив, що зима на Вінниччині досить м’яка, і наразі хвилюватись за озимі точно не варто. Тим паче, слабкіші посіви отримають більше азотного живлення. В середньому на господарстві вноситься близько 150-160 кг азоту на гектар.

«Наразі вносимо сульфат амонію. Не стільки заради азоту, як через сірку. ЇЇ треба вносити у співвідношенні з азотом 1 до 8-10 приблизно. Робити це можна як восени, так і взимку або навесні, так як вона не промивається, нікуди не дівається. Поки зараз вікно, підремонтували техніку і випустили в роботу розкидач добрив, заодно перевірили його», — зазначив пан Василь.

Читати по темі: Озвучено результати фітосанітарної перевірки стану посівів озимих культур в Україні

Агроном розповів, що сіють різні сорти, виділяючи приблизно від 100 до 300 га на кожен. Близько 5-10 га виділяється на кожен новий сорт, який планується перевірити.

«Щороку перевіряємо 5-6 нових сортів, які бачимо на ринку, вивчаємо, а потім вже сіємо на більшу площу. Вже два роки в нас РЖТ Реформ гарно себе показує, ми його гектарів 300 посіяли. Також 200 га засіяли Лімагрейн Фріскі 200 га, він теж дуже гарно себе показав, ну і взяли на випробування їхній новий сорт ЛГ Керамік. Сіємо ми здебільшого французькі та німецькі сорти. Вже років п’ять не сіємо українських сортів. По врожайності вони як зарубіжні, але не можуть ще наші селекціонери уникнути такої хвороби, як фузаріоз. Може це через те, що в нас трошки більше опадів у порівнянні з іншими регіонами», — каже Василь Ткаченко.

Що стосується добрив, головний агроном СФГ «Відродження» зазначив, — до здорожчання були готові, тому заздалегідь закупили весь необхідний обсяг.

«Заплатили за добрива ще на початку грудня, тільки ціни почали рости. В січні завезли 50 тонн КАСу та стільки ж карбаміду. Так що ми по нормальних цінах взяли, пощастило нам», — підкреслив агроном.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022