29 червня 2017, 14:19, Світ

Суд зобов’язав компанію Syngenta виплатити компенсацію американським фермерам

Про це повідомляє Blomberg.com.

Більш ніж 7000 канзаських фермерів звернулися до суду, щоб компенсувати збитки, завдані, за їхніми словами, «безвідповідальними діями компанії, що продавала свої стійкі до комах гібриди кукурудзи Agrisure Viptera (MIR162) з введенням споживача в оману щодо властивостей гібридів та можливостей експорту продукції». Позивачі твердять, що компанія ввела на ринок насіння гібридів ще до схвалення його експорту Китаєм. Після того, як перші урожаї кукурудзи було доставлено у порти, Китай відмовився від їх придбання через ГМО-забруднення зерна. Фермери у позові зазначають, що Syngenta свідомо ввела їх у оману, стверджуючи, ніби Китай дав згоду на придбання.

Читати по темі: Фермери США вимагають 7 мільярдів доларів компенсації від Syngenta

Суд штату Канзас оприлюднив рішення про сплату компенсації у п’ятницю, при першому розгляді справи. Він задовольнив позови групи фермерів, яка стверджувала, що дії компанії Syngenta викликали п’ятирічне падіння цін на кукурудзу та завдали значних збитків сільгоспвиробникам. Ще декілька судових позовів до компанії чекають розгляду, адвокати висувають претензії від імені близько 350 000 виробників кукурудзи на загальну суму 13 мільярдів доларів.

Ця судова перемога стає прецедентом, який дозволить домогтися компенсації фермерам 20 держав, які подають до суду на швейцарський агрохімічний гігант. Наступна судова справа розглядатиметься вже у серпні у штаті Міннесота, до фермери вимагають ще понад 600 мільйонів доларів.

«Це різко змінює увесь характер майбутньої судової практики. Судове журі визнало претензії позивачів на падіння цін настільки переконливими, що присудило компенсувати всю суму завданих збитків. Це рідкісне явище», - говорить професор юридичного факультету Нью-Йоркського університету Ентоні Сабіно.

Судове рішення зобов’язує компанію Syngenta виплатити компенсацію збитків, проте виплату штрафних санкцій, якої вимагали адвокати, він відхилив. Компанія Syngenta вже заявила, що буде оскаржувати вердикт суду. Це рішення позбавить американських фермерів доступу до технологій майбутнього, навіть якщо вони будуть схвалені у США, вважають представники компанії.

Читати по темі: Судова тяганина з Syngenta може повпливати на зростання цін на продукцію компанії