6 лютого 2022, 10:00, Світ

Шрі-Ланка переживає колосальну продовольчу кризу через перехід на органічне виробництво

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами News.Agropages.com.

У квітні минулого року Шрі-Ланка стала першою в світі країною, яка вживає тільки органічні продукти, заборонивши всі агрохімікати. При цьому, сільгоспвиробники не були готовими до цього і без традиційних методів боротьби поширеність бур’янів, хвороб на рослинах та небезпечних шкідників перевищила всі допустимі норми.

«Це саме те, що зараз відбувається на Шрі-Ланці. Справді, минулого місяця заголовок New York Times був «Поривання Шрі-Ланки в органічне сільське господарство призводить до катастрофи». Це не папір, де слово «катастрофа» вживається легковажно», — йдеться в статті.

При цьому автор наголошує, що заборонені пестициди ніколи не визначались як шкідливі, і наразі навіть немає повного аналізу впливу відсутності ЗЗР на сільське господарство.

«Наразі все вказує на очевидні наслідки скорочення нашого сільськогосподарського виробництва приблизно на 40%. Здається, нікого не хвилює, що без боротьби зі шкідниками комарі поширюють малярію, терміти поїдають будівлі, осінній хробак і сарана їдять сільськогосподарські культури, попелиця поширює віруси, які вбивають рослини, а бур’яни придушують 50% врожаю», — йдеться у матеріалі.

Читати по темі: Через заборону інсектицидів у Великобританії не можуть контролювати шкідників ріпаку

Зазначається, що приклад Шрі-Ланки має стримати настрої ЄС та США до різкого глобального переходу на органічне виробництво. Зокрема наголошується, що згідно з даними Департаменту сільського господарства США, органічні ферми отримують на 33% менше сільгосппродукції з гектара, ніж звичайне господарство, де застосовуються пестициди.

«Важливо, що для утримання одного гектара землі без бур’янів вручну потрібно приблизно 126 годин на рік. Науковці й досі не можуть знайти органічну модель, яка б дала змогу виробляти стільки ж їжі для людства, як традиційне сільське господарство», — наголошується в статті.

Для прикладу приводиться статистика з Німеччини, що місцеві компанії, які перейшли на органічне виробництво, в середньому збирали лише 48% від тих обсягів, які отримували раніше — в період з 2012 по 2019 рік.

Також автор матеріалу зазначив, що переходити на органіку треба поступово, вивчаючи її особливості, аби досягти хоча б того рівня виробництва, що дозволяє отримувати традиційне землеробство. Попри це, щоб прогодувати планету, обсяги виробництва сільгосппродукції з кожним роком мають лише зростати.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022