4 лютого 2022, 15:30, Україна

Метеорологи розповіли, як погодні умови вплинули на посіви озимих культур в Україні

Про це розповідають фахівці Укргідрометцентру, передає Українська зернова асоціація.

За спостереженнями агрометеорологів на багатьох площах Полтавської, Чернігівської та Сумської областей впродовж січня відмічалось залягання притертої до ґрунту льодяної кірки товщиною від 2 до 15 мм, місцями у Сумській області — до 21 мм, ступінь розповсюдження кірки становила від 10 до 90 % площі поля.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур (3 см) у третій декаді січня становила від 0°С до -8°С, що значно вище критичних температур вимерзання.

Розрахункова критична температура вимерзання становила:

  • озимої пшениці у фазі утворення сходів – 3-го листка -11…-13°С, у фазі кущіння -14…-16°С;
  • озимого жита -14…-17°С;
  • озимого ячменю та озимого ріпаку -9…-13°С.

Читати по темі: Оприлюднено звіт щодо стану озимих у США, ЄС та Україні

Опади упродовж декади відмічалися у вигляді дощу, снігу та мокрого снігу на всій території країни.

У Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Вінницькій областях кількість опадів становила від 145 до 187% декадної норми (16-28 мм), у Чернівецькій, Миколаївській, Кіровоградській, Черкаській, Полтавській, Харківській, Херсонській та Луганській областях вона становила 54-80% норми або 7-13 мм.

У Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Чернігівській, Сумській, Донецькій, Запорізькій областях декадна кількість опадів була близькою до норми (10-26 мм). Найменша кількість опадів відмічалася в Одеській та Дніпропетровській областях — 43-50% декадної норми або 5-8 мм.

Сніговий покрив

Станом на 31 січня у східних, Закарпатській, Полтавській, на багатьох площах північних, Хмельницької, Вінницької, в окремих районах Кіровоградської, Черкаської, Дніпропетровської, Запорізької, Тернопільської, Рівненської, Волинської та Львівської областей висота снігу становила від 6 до 22 см. На решті території снігу не було або висота його не перевищувала 1-5 см.

Глибина промерзання ґрунту

У кінці декади на більшості частині території країни глибина промерзання ґрунту переважно становила від 11 до 30 см, в окремих районах Луганської, Харківської, Полтавської, Сумської, Чернігівської, Київської та Кіровоградської областей — 32-45 см. У Чернівецькій, Закарпатській, на багатьох площах Львівської, Івано-Франківської, в окремих районах Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Хмельницької та Волинської областей промерзання не перевищувало 1-10 см, місцями на Закарпатті та Львівщині ґрунт був талий.

Читати по темі: Через зміну клімату аграріям радять не вирощувати сою та просо на Кіровоградщині

Температура та вітер

Середня обласна температура повітря за декаду у південних, Дніпропетровській, Донецькій та Закарпатській областях виявилася близькою до норми, на решті території країни — на 1,5-2,3°С вищою за нею і становила від -1,3°С у західних до -4,6°С у східних областях.

Мінімальна температура повітря знижувалася до -10…15°С, у Луганській, Запорізькій, Сумській, Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській областях — до -16…-21°С.

Максимальна температура повітря підвищувалася до плюс 2-7°С , у Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях — до плюс 8-9°С.

Упродовж 1-6 днів у багатьох районах, за винятком Закарпатської, Чернігівської, Сумської, Полтавської, Харківської, Донецької та Запорізької областей, відмічалося посилення швидкості вітру до 15-19 м/с, у західних областях — до 21-24 м/с.