4 лютого 2022, 09:30, Технології

Правильне сушіння зерна кукурудзи — опубліковано поради експерта

Про це йдеться у матеріалі «Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати» на Latifundist.com.

Перше, на що варто звернути увагу, — свіжозібране зерно кукурудзи при показнику вологості нижче 14% сушити не можна. Якщо вологість 14-15%, то його відправляють на зберігання, а за вологості 15,5-17% — на сушку чи вентилювання. Якщо вологість більша — тільки на сушку. Причому кукурудзу з вологістю до 26% сушать в один прийом, а понад 26-28% — у два прийоми з проміжним охолодженням. Зерно з вологістю 36% сушать в три або й чотири прийоми.

«Дуже важливо звертати увагу на тривалість зберігання вологого і дуже вологого (більше 20%) зерна перед сушінням. Перетримали в хоперах — отримали потемніння зародка зерна та гіршу якість кукурудзи на виході», — зазначив Сергій Щербань, керівник елеваторного спрямування SOLAGRO під час курсу «Цариця полів».

У період очікування сушіння, вологе зерно не рекомендують зберігати на складі більше 24 годин. Щоб не допустити його зігрівання, потрібно провітрювати приміщення прохолодним потоком повітря й стежити за чергою направлення партій зерна на сушку.

Читати по темі: Озвучено заходи щодо запобігання розвитку самозігрівання і злежування зерна у сховищах

Причому, як пояснює Сергій Щербань, при формуванні партій різниця у волозі кукурудзи повинна бути близько 5% від базисних показників.

«Дехто зі спеціалістів вважає, що різниця повинна бути 1-2%. Але такі відсотки в різниці вологості можуть бути лише похибкою приладу, який її вимірює. Щоб формувати партії з різницею у волозі 1-2%, потрібно мати велику кількість місткостей, а цього аграрії не можуть собі дозволити. Тому така похибка вологи в партіях кукурудзи неефективна», — зазначив пан Сергій.

А от щодо вибору сушарки, то з досвіду Сергія Щербаня для дуже вологого зерна більш ефективна шахтна зерносушарка. Вона висока, зерно там знаходиться довше, що важливо для сушки зерна з вологістю понад 20-25%. Температура сушильного агента для кукурудзи в ідеалі повинна становити +90-110°C. Розганяти зерносушарку до температури вище 130°C недопустимо, бо це призведе до руйнування зернівки у кукурудзі. Саме зерно не треба нагрівати вище 60°C. Його потрібно сушити прямими топковими газами та звертати увагу на ККД палива.

Читати по темі: Аграріям не рекомендують збирати врожай кукурудзи взимку