3 лютого 2022, 14:15, Добрива

Білорусь заблокувала перевезення мінеральних добрив з Литви

Про це пише DW.

Зазначається, що така заборона введена у відповідь на рішення Вільнюса — розірвати контракт із «Білоруськалієм» про перевезення добрив литовською залізницею до порту Клайпеди.

«Ухвалено рішення про заборону перевезень залізничним транспортом нафтопродуктів, хімічних і мінеральних добрив, завантажених на станціях литовських залізниць», — йдеться в повідомленні.

У відомстві наголосили, що це стало «вимушеними заходами», яких вжили у відповідь на «гібридну агресію щодо Білорусі, спрямовану на нанесення прямого економічного збитку добробуту білоруського народу».

Рішення набуде чинності 7 лютого.

Читати по темі: Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів

Нагадаємо, що уряд Литви 12 січня ухвалив рішення з 1 лютого розірвати контракт на перевезення білоруського калію литовськими залізницями. Кабінет міністрів підтвердив висновок комісії з вивчення угод стратегічних компаній про те, що угода між литовськими залізницями (ЛЗ) і «Білоруськалієм» суперечить інтересам національної безпеки Литви. Документ був підписаний навесні 2018 року, термін його дії закінчувався наприкінці 2023 року. За умовами договору, через Литву і порт в Клайпеді щорічно перевозилося до 11 млн тонн білоруських добрив.

Залізничний транзит калійних добрив через Литву тривав, незважаючи на санкції, введені США проти «Білоруськалія» з 8 грудня 2021 року. Це пояснюється тим, що ще до набуття чинності санкцій Білорусь перерахувала ЛЗ аванс на кілька місяців вперед.

Наразі редакція SuperAgronom.com надіслала запити продавцям литовських добрив, щоб детальніше дізнатись, як ситуація вплине на український ринок.