2 лютого 2022, 14:00, Технології

Експерти розповіли, коли та за яких умов краще сіяти кукурудзу

Про це йдеться у матеріалі «Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати» на Latifundist.com.

Зазначимо, що «Від поля до порту» — це новий проєкт Latifundist.com, в рамках якого буде розглядатись процес вирощування, зберігання й особливості продажу зернових та олійних культур в Україні.

Через зміну клімату та збільшення теплозабезпечення вирощувати кукурудзу можна по всій Україні. Якщо, наприклад, раніше зерно могло не визріти в західних областях, то сьогодні такої проблеми немає.

«Теплі зими небезпечні поверненням холодів і наявністю заморозків навесні, що ми спостерігали в 2017, 2020 і 2021 роках. Тому можна говорити про те, що строки посіву змістилися на 1-1,5 тижні раніше, ніж ще 30 років тому. Однак, умови для початкової вегетації ускладнені заморозками, які можуть пошкодити сходи», — розповідає Тетяна Адаменко, начальниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

Вона додала, що в 2021 р. квітень-травень відзначилися заморозками та дощами, тому умови для ранньої сівби були несприятливі.

Прихильником ранньої сівби кукурудзи є Юрій Лисак, головний агроном ГК «Агро-Регіону». У компанії кукурудзу вирощують на площі понад 17 тис. га. Сіяти починають тоді, коли складаються сприятливі температури.

Читати по темі: Названо найпоширенішу хворобу кукурудзу в Україні за 2021 рік

«Відомо, що кукурудза не росте за температури +8°С і нижче. Навіть при +13°С треба буде довго чекати сходів. При +15-17°С сходи будуть дружніми, і рослини з'являться на поверхні ґрунту вже через 7-10 днів. Був випадок, коли ми сіяли кукурудзу на початку травня, коли надворі було більше +20°С, то рослини з’явилися вже на 5 день», — розповідає пан Юрій.

Експерт зауважив, що потрібно правильно вимірювати температуру ґрунту. Краще робити заміри протягом декількох днів між 8 і 9 годинами ранку на глибині 5 см (глибині посіву).

Читати по темі:  Кукурудза чи соя: чи збільшать площі під соєю через ціни на добрива?

Рання сівба має свої переваги, оскільки дозволяє ефективніше використовувати весняні запаси вологи, тому рослини можуть максимально розкрити свій потенціал. Однак, він радить притримуватися рекомендацій виробників насіння, бо, наприклад, для ранньої сівби більше підходить кукурудза з кременистою формою зерна. Насіння краще обробляти інсектицидами (підійдуть гранульовані). Важливо звертати увагу і на ґрунт. Він не повинен залипати та «мазатись», має бути фізично стиглим, бо інакше будуть проблеми з кореневою системою рослин.

Щодо погодних «сюрпризів», то, за словами Юрія Лисака, за останні 6 років заморозки в квітні були тільки двічі. Що ж робити, якщо сходи підмерзли? Не панікувати і не спішити пересівати поля. Оскільки точка росту знаходиться в цей період під землею, то є велика ймовірність того, що рослину мороз не пошкодив. Потрібно розрізати і подивитися, якщо вона жива, то відросте.

Нагадаємо, що аграрій із США розповів про вирощування кукурудзи за методикою часів Великої депресії.