2 лютого 2022, 11:00, Україна

У посушливих регіонах України вирощувати сою ризиковано — аграрій

Про це йдеться у матеріалі «Кукурудза чи соя: чи збільшать площі під соєю через ціни на добрива?».

«Розумітися на технології це ще не все. Головна складність для успішного вирощування сої — нестача вологи. Останніми роками у липні-серпні спостерігається значна повітряна посуха та дефіцит опадів. Вони припадають саме на період цвітіння та наливу зерна, що для врожаю сої може стати критичним», — розповів Олександр Аракелян, керівник агрономічного відділу агрохолдингу A.G.R. Group, власником якого є Місак Хідірян.

За його словами, навіть якщо на момент сівби вологи було достатньо, якщо сходи було отримано гарні і дружні, а подальша вегетація йшла «за планом», посуха у період цвітіння-наливу бобів призведе до їх абортації або формування щуплого зерна з малою масою тисячі. Звичайно, це вже значні втрати врожаю.

Читати по темі: Названо ТОП-3 технології точного землеробства для підвищення рентабельності господарства

Уникнути таких ризиків можна, вирощуючи сою на поливі. Але не всі господарства мають змогу це робити, та й не всі ґрунти, навіть поливні, придатні до вирощування сої. Тож треба зважати також на ґрунтово-кліматичні умови регіону та їх придатність для сої, щоб не отримати замість очікуваної економії ресурсів збитки.

Нагадаємо, аграріям розповіли, чи варто вводити сою в сівозміну та на що звернути увагу при плануванні.

Детальніше про особливості вирощування сої читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.