2 лютого 2022, 09:30, Україна

Схрещування пшениці з пирієм дозволяє підвищити її стійкість до шкідників та хвороб

Про це пише Голос України.

«Різні патогени дуже швидко видозмінюються та пристосовуються. У зв’язку з цим сорти, що вирощуються, вражаються хворобами й шкідниками. Тому слід шукати варіанти створення сортів пшениці зі стійкістю до хвороб, як у її диких родичів. Вони, як відомо, виживають у будь-яких умовах. Хороші результати дає схрещування пшениці з пирієм. Цей бур’ян має сильні стійкі гени. І цю його властивість треба використовувати», — кажуть науковці.

За їх словами, пшениця для України залишається головною продовольчою культурою. Але навіть на Одещині можна виділити п’ять ґрунтово-кліматичних зон, особливості яких слід враховувати при сівбі зернових. Це також зумовлює необхідність покращувати стійкість культур до різних умов вирощування.

Читати по темі: Насіння української селекції повертає довіру аграріїв, завойовуючи ринок

«Саме нашими селекціонерами вперше у світі створено озимі сорти твердої пшениці. Не всі знають, що академік ВАСГНІЛ Ф. Г. Кириченко разом зі своїм колективом ще у 40-і роки минулого століття відкрив нову сторінку у землеробстві, створивши озиму тверду пшеницю. За врожайністю вона зрівнялася із сортами м’якої озимої пшениці», — зазначають в інституті.

За останні роки в результаті селекції створено сорти короткостеблового типу Престижний, Блискучий, Яскравий, Янтарний, Благородний, що перевершують за врожайністю багато інших сортів, які висівали раніше. Вони здатні давати по 5,5-7,5 т/га — прекрасної сировини для макаронної промисловості, що не поступається найкращим зарубіжним зразкам.

Нагадаємо, що експерти склали список ТОП-12 найпопулярніших сортів озимої пшениці української селекції.