31 січня 2022, 18:00, Україна

Погодні умови сприяли зменшенню чисельності мишоподібних гризунів на полях в Україні

Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Згідно з даними моніторингу, проведеного спеціалістами управлінь фітосанітарної безпеки в областях встановлено, що у посівах озимої пшениці та ріпаку заселення мишоподібними гризунами становило 12-61%, за середньої чисельності 1-3, осередково 4 жилих колоній на 1 га у господарствах Запорізької області.

Незначне збільшення чисельності шкідника спостерігалось у посівах багаторічних трав, неорних землях та садах. Так, на 10-56% обстежених площ обліковували 2-5, макс. 6 (Донецька обл.) жилих колоній на 1 га, з 4-8 жилими норами в кожній.

Читати по темі: Зерну на зберіганні в Україні загрожує 116 видів комірних шкідників

По видовому складу на площах зайнятих під озиминою переважає полівка звичайна, менш поширені миша польова, миша лісова. В степових областях у прикрайових смугах зернових обліковували курганчикові миші.

«У подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність», — зазначають експерти.

Нагадаємо, що синоптики прогнозують відносно теплий тиждень з опадами та ожеледицею.