28 січня 2022, 18:00, Добрива

Ціни на мінеральні добрива в сезон закупівель — озвучено ситуацію на ринку

Про це йдеться у матеріалі на gazeta.ua.

«Саме триває сезон закупівлі добрив азотної групи — селітри, карбаміду, КАС та сульфату амонію, які вносять навесні. Пік закупівлі буде наприкінці січня та в лютому. Але якщо у вересні 2021 р. аміачна селітра, яка є своєрідним орієнтиром для інших добрив, коштувала 10-12 тис. грн/т, то сьогодні її продають за 26-28 тис. грн/т», — розповідає Ігор Єрохін, фахівець з продажу добрив агрокомпанії LNZ Group.

Читати по темі: Високі ціни на добрива не змусять аграріїв масово переходити на органіку — думка

За його словами, не відстають ціни й на інші добрива. Сьогодні вартість 1 тонни карбаміду становить близько 32,5 тис. грн.

«І це фантастична цифра: порівняно з ціною роком раніше вона втричі вища. КАС (карбамідно-аміачна суміш), популярний вид добрив, коштує близько 27-29 тис. грн за 1 тонну», — наголосив експерт.

Окрім стрибка вартості газу, основного сировинного матеріалу для виготовлення міндобрив, у завищенні цін є й інші причини, — каже пан Єрохін. Зокрема, одна з них полягає у збільшенні попиту на добрива на світовому ринку до найвищого показника за останні 12 років. Тільки за 2020-2021 роки попит на мінеральні добрива зріс на 6%, оскільки багато країн почали вдаватися до заходів зі зміцнення власної продовольчої безпеки та почали збільшувати фінансування сільського господарства.