28 січня 2022, 15:30, Добрива

Високі ціни на добрива не змусять аграріїв масово переходити на органіку — думка

Про це розповів Олег Максак, член Ради спілки Ukrainian Food Valley, йдеться у матеріалі «Олег Максак: В органіці все залежить від лінійного агронома» на Kurkul.com.

«Агрономам агрохолдингів не треба багато думати, достатньо бути дисциплінованим технологом, що сумлінно виконує ті схеми внесення, які йому надали постачальники ЗЗР. Тоді як в «органіці» немає усталеної схеми роботи — там все залежить від лінійного агронома, його кваліфікації: наскільки точно він відстежив стан забур’яненості та вивів техніку в поле, чи вчасно йому вдалося відстежити хворобу на початкових стадіях чи шкідників, щоб ситуативно використати ті засоби, які є у його розпорядженні і які дозволені органічними стандартами», — каже пан Олег.

За його словами, у традиційному землеробстві практично всі кроки та операції заплановано заздалегідь. Великим агрохолдингам буде важко одразу виконати і проконтролювати всі бізнес-процеси на великих площах у багатьох господарствах у разі швидкого переходу на органічне виробництво.

Читати по темі: За допомогою органічних добрив у МХП підвищили врожайність кукурудзи на 50%

«Деякі з агрохолдингів починають пілотні проєкти. Їх результат відомий наперед: якщо такий проєкт забезпечується всіма необхідними ресурсами, він буде успішний. Якщо ж забезпечення відбувається за залишковим принципом, що я часто спостерігаю, то прихильники традиційного хімічного підходу тільки отримають додаткові аргументи для керівництва та власників про неефективність органічного землеробства», — зазначає експерт.

Деякі дрібні аграрії переходять на органіку через обмеженість коштів, бо немає за що купити ЗЗР, — підкреслює Олег Максак. Проте, за його словами, вони швидко стикаються з дефіцитом спеціалізованої техніки, без якої дуже важко досягти результатів. Тоді як середні агровиробники, площа зембанку яких становить від 2-3 тис. до 10 тис. га, можуть дозволити собі інвестувати у спеціалізовану техніку та дозволені біопрепарати, відстежувати процеси, що відбуваються на полях, та своєчасно реагувати.