26 січня 2022, 15:30, Добрива

Науковці розробляють сорти пшениці із природними інгібіторами нітрифікації

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами news.agropages.com.

Учені з дослідницької організації CIMMYT (Міжнародний центр з удосконалення кукурудзи та пшениці, Мексика) стверджують, що такі рослини, як, наприклад, подорожник ланцетолисний або пажитниця багаторічна, можуть виділяти в ґрунт інгібітори нітрифікації. Тобто хімічні сполуки, що здатні пригнічувати певні види бактерій, завдяки яким відбувається нітрифікація (перетворення амонійного азоту на нітратний). Таким чином ці рослини забезпечують збереження азоту в ґрунті в амонійній формі — найкращій для свого росту та розвитку.

«Культурам потрібно менше азоту, якщо навколо коренів у них більше амонію. Тому селекціонери працюють над культурами, які виділяють з коренів речовини, що протидіють перетворенню амонію в нітрати (селітру). Перші сорти пшениці з цими природними інгібіторами нітрифікації очікуються на ринку через п’ять років», — зазначають науковці.

Читати по темі: Стабілізатори азоту: як отримати реальну економію на добривах

У CIMMYT наголошують, що успіх із пшеницею, імовірно, вдасться повторити з кукурудзою, рисом та іншими культурами. Якщо результат буде успішним, то у перспективі можлива відмова від синтетичних інгібіторів нітрифікації. 

Важливо зазначити, що вчені шукали шляхи поліпшення використання азоту сільськогосподарськими культурами десятиліттями. Це допоможе знизити як фінансове навантаження на аграріїв, зекономити на добривах, так і зробити галузь більш щадною до навколишнього середовища.

Нагадаємо, квасоля в сівозміні здатна знизити витрати на добрива — науковці.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022