26 січня 2022, 08:00, Добрива

Ситуація на ринку міндобрив може стабілізуватись у червні 2022 р. — аналітики

Про це пише Kurkul.com, з посиланням на agrobiznes.md.

«За прогнозами аналітиків із Молдови, після досягнення максимальних рівнів у листопаді-грудні 2021 р. у всьому світі спостерігалося невелике зниження цін на добрива. Карбамід, який на початку 2021 р. продавався на міжнародних біржах по $280/т, у листопаді коштував $934, а в п'ятницю 14 січня 2022 р. ціна становила $817,5», — зазначається у матеріалі.

За інформацією видання, аграрії північної півкулі вже частково покрили свої потреби і поки що можуть почекати з подальшими закупівлями. В результаті в США відбулося зниження цін на відміну від європейського ринку, де ціни поки що впали лише приблизно на $20/т через проблеми з обмеженими енергетичними ресурсами, що впливають на виробництво.

Читати по темі: Квасоля в сівозміні здатна знизити витрати на добрива — науковці

Деякі аналітики прогнозують стабілізацію і в Євросоюзі, якщо ціна на газ продовжуватиме падати протягом 2-3 місяців, щоб заводи з виробництва добрив змогли продовжити роботу.

«Політична невизначеність, однак, як і раніше, має важливе значення на глобальному ринку імпортних добрив, оскільки різні уряди приймають різні рішення», — зазначають експерти.

Фактором підтримки світових цін є ситуація у Китаї. Як раніше зазначалось, Китай обмежуватиме діяльність заводів через занадто високий рівень забруднення повітря.

На думку експертів, було б розумно очікувати на падіння цін наприкінці сезону їх масового використання, коли попит знизиться, інакше кажучи, в червні-липні. З іншого боку, очікувати на повернення цін річної давності не варто, враховуючи посилення інфляції.