25 січня 2022, 18:30, Україна

За умови війни в Україні близько 400 млн людей у світі відчують дефіцит продовольства

Про це йдеться в матеріалі «Якщо завтра війна. Дізнались в аграріїв, портовиків і трейдерів, як готуються до можливої агресії Росії» на Latifundist.com.

Так, зазначається, що українські порти належать до об'єктів, які будуть передусім під прицілом в агресора. Нещодавно аналітики Київської школи економіки розібрали для українського Forbes основні економічні та безпекові ризики для України протягом зими-весни 2022 р., де вказали, що «чорноморські порти України можуть бути однією із пріоритетних цілей агресивних дій Росії».

«Гіпотетичне блокування українських портів вдарить по food security, буквально по тарілці та холодильнику майже 400 млн людей у різних країнах — і ніхто у світі не хоче цього допустити», — розповів у сьогоднішньому пості у Facebook акціонер ТІС Андрій Ставніцер.

Читати по темі: Ціни на сільгосппродукцію в Україні ростимуть через неконтрольований експорт — думка

Також зазначається, що напруженість між Україною та Росією лише на рівні заголовків провокує зростання цін на пшеницю. Обидві країни, особливо північні сусіди, є важливими маркетмейкерами в зерновій.

«Питання №1 у контексті можливої агресії — санкції проти Росії і її можливість торгувати. Тобто пересторога з боку потенційних імпортерів, що один з ключових гравців ринку пшениці може бути виключений з гри або у нього банально не ризикуватимуть купувати. По-друге, може це торкнутись і нас. Якщо військові дії будуть на морі, зупиниться інфраструктура і ми не зможемо вантажити на експорт. Це нагнітає обстановку, і відповідно останні півтора тижні росте ціна на пшеницю», — зазначає Юрій Гаврилюк, директор Barva Invest.

Детальніше про те, як можлива ескалація конфлікту вплине на сільське господарство України та світу читайте у матеріалі на Latifundist.com.