23 січня 2022, 11:05, Україна

Вирощувати суницю в Україні нерентабельно — досвід

Про це повідомляє видання «Ягідник».

«Перш за все, суниця потребує великої кількості людей для збору врожаю, а в нас, як і в більшості господарств, є дефіцит працівників. Окрім того, коли ми саджали суницю, то розраховували, що ранні сорти будуть плодоносити з середини червня, потім плавно розпочнеться збирання врожаю з середньостиглих сортів, після яких ми б перейшли на пізні», — розповідає керівник підприємства.

Він розповів, що через погодні умови все пішло не за планом. Влітку на Вінниччині швидко почали достигати ранні суниці садової, оскільки температура повітря сягала 27…28℃, через що терміни дозрівання середньостиглих і пізньостиглих сортів дуже скоротилося.

Читати по темі: Рентабельність вирощування органічної продукції зростатиме — думка

«Збираючи 3-4 дні ранню суницю, я зрозумів, що вже потрібно переходити на середню, а відразу після неї — на пізню. Упродовж тижня в нас на плантації площею 3 га працювали 50-55 людей, які фізично не встигали зібрати весь урожай», — поділився аграрій.

І головною проблемою стала занадто низька ціна реалізації суниці, оскільки роботи було багато, а заробіток мінімальний. Тому надалі господарство зосередиться лише на вирощуванні малини.