21 січня 2022, 09:30, Україна

До 37% посівів озимих культур на Дніпропетровщині заселено шкідниками

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

«Через значне промерзання ґрунту та сніговий покрив збільшення колоній та житлових нір гризунів на сільськогосподарських угіддях не виявлено», — кажуть експерти.

Мишоподібні гризуни були зафіксовані на 36% обстежених площ посівів озимої пшениці за середньої чисельності 1 кол./га з чисельність нір — 1,5, максимально — 2 кол./га з 3 житловими норами (зі сторін лісосмуг).

Заселення площ шкідниками на посівах озимого ріпаку становить 37%, середня чисельність — 1 кол./га з 1,4 житлової нори, максимально — 2 кол./га з 4 житловими норами (поблизу лісосмуг).

На посівах багаторічних трав гризуни виявлені на всіх площах, середня чисельність — 1 кол./га з 2 житловими норами, максимально — 2 кол./га з 6 житловими норами.

На неорних землях середня чисельність колоній гризунів становила 2 кол./га з 2,7 житлової нори, максимально — 4 кол./га з 5 житловими норами.

Читати по темі: Шквальний вітер може завдати значної шкоди озимим, що погано сформувалися через посуху

Друга декада січня характеризувалась холодною погодою з сильними вітрами. Середньодекадна температура повітря становила -2,1℃, максимальна температура підвищувалась до 2,1℃ тепла, мінімальна знижувалась до -14℃.

Сума опадів у вигляді дощу та снігу випала у кількості 12 мм. Висота снігового покриву на сільськогосподарських угіддях становила від 6 до 11 см. Промерзання грунту — 30 см.

«Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до -6℃ та була незагрозлива для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні», — зазначають фахівці.

Розрахункова критична температура вимерзання на 20 січня для озимої пшениці у фазі кущення становила -14,0℃.