20 січня 2022, 17:00, Технології

Як спосіб обробітку ґрунту впливає на розвиток кореневої системи рослин — дослідження

Про це розповів Володимир Мірненко, бренд-менеджер «Пьоттінгер Україна» на своєму YouTube каналі.

У своєму дослідженні фахівець порівняв різні способи обробітку ґрунту (плуг, дисколап та стерньовий культиватор), відібравши з полів зразки з різної глибини: 10-15 см, 15-20 см та 25-30 см.

Обробіток оранкою на глибину 27-30 см з одночасним чизелюванням шкідливого ущільнення на глибину 45 см показав середній результат ущільненості ґрунту — 1,18 г/см³. Нагадаємо, що для нормального розвитку кореневої системи рослин показник ущільненості не має перевищувати 1,45 г/см³ (оптимально — 1,3 г/см³).

Читати по темі: Оптимальний об’єм кореневої системи пшениці формується за щільності ґрунту 1,3 г/см³

Обробіток ґрунту на глибину 27-30 см за допомогою стерньового культиватора Terria, згідно з результатами дослідження, показав найкращий результат. Ущільненість ґрунту рівномірна по всій глибині обробітку та становить в середньому 1,13 г/см³.

«Відстань між лапами стерньового культиватора 29 см, що дозволяє зривати весь профіль ґрунту і різниця в глибині обробітку на лапі, чи між лапами, фактично відсутня», — підкреслив пан Володимир.

Середня щільність ґрунту за обробітку дисколапом становить 1,33 г/см³. При цьому щільність дуже нерівномірна і показник доходить до 1,71 г/см³.

Відстань між лапами у агрегата становить 70 см і рихлення відбувається саме в місці, де вона проходить (на глибині 25 см). При цьому, між лапами обробіток не перевищує глибину в 15-16 см, де працює диск.

«У верхніх 10 см щільність знаходиться в межах 1,1 г/см³, і це профіль ґрунту, який був оброблений дисками агрегата. Але якщо подивитись на глибші проби — 15-20 см, то можна побачити різницю у щільності ґрунту між тим, потрапили ми на місце, де пройшла лапа, чи на місце між лапами. Ще гірша ситуація на глибині в 25-30 см, оскільки лапи на полі працювали на глибину 22-25 см. Проблема в тому, що відстань між лапами цього агрегата — 70 см і це досить багато, бо значна частина ґрунту лишається не зірваною, не обробленою», — наголошує фахівець.

Не зважаючи на те, що за осінь, зиму, частину весни ця відстань між лапами промокла, її щільність не змінилась. Ґрунт залишається досить твердим та не зручним для розвитку кореневої системи рослин.

«Агрегати з великою відстанню між лапами не дозволяють якісно, суцільно підготувати ґрунт. Байка про те, що відстань між лапами промокне і розкришиться, лишається байкою», — резюмував Володимир Мірненко.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022