20 січня 2022, 08:00, Україна

Понад 60% посівів озимого ячменю на Херсонщині перебувають у слабкому та зрідженому стані

Про це повідомляє Голос України.

«Цьогорічна зима видалася в регіоні не тільки біднуватою на опади, а ще й із вражаючими перепадами температур — понад 10℃. І це на користь культурних рослинам не пішло — частина посівів відчутно постраждала», — зазначив Сергій Заєць, доктор сільськогосподарських наук, завідувач відділу рослинництва та неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН України.

За його словами, озиму пшеницю торік сіяли наприкінці вересня, ячмінь — у середині та наприкінці жовтня. Але дощів не було, тож зерно просто лежало в сухій землі, а вегетація почалася із кількатижневим запізненням, порівняно зі звичними строками.

«Відтак сходи до настання серйозних холодів встигли хіба що по три листки викинути та й ячмінь лише на початковій стадії кущення. Тож морози до -12℃, а на півночі до -19℃, ще й без захисту снігового покрову, не могли не зашкодити», — каже експерт.

Читати по темі: Шквальний вітер може завдати значної шкоди озимим, що погано сформувалися через посуху

Пан Сергій також зазначив, моніторинг показує, що подекуди на полях озимий ячмінь змінив колір із зеленого на рудуватий, а 60% його посівів перебувають у слабкому та розрідженому стані, і лише до 5% відсотків — у доброму.

«З озимою пшеницею справи помітно кращі: слабкими та розрідженими є сходи на 22-25% полів, а на 61-63% площ їх стан задовільний», — заявив співробітник НААН.

Температурні гойдалки в сезон холодів на Херсонщині взагалі стали звичною справою останніх десятиліть: відлига може змінювати морози по два-три рази на місяць, чи ще частіше. Та найдошкульніша проблема для аграріїв — це малосніжні зими. Без снігової ковдри рослини вразливіші до негативного впливу низьких температур, та й вологи через це у продуктивному шарі ґрунту меншає. Тож аграріям залишається просто чекати, якими будуть наступні місяці: що триваліші морози без снігу, то швидше «тануть надії» на гарний урожай озимих влітку.