19 січня 2022, 12:30, Насіння

Експерти НАУ розповіли аграріям, як уберегти себе від підробленого насіння

Про це повідомляє «Насіннєва асоціація України» на своїй сторінці у Facebook.

«Купуйте насіння в перевірених офіційних дистриб’юторів або безпосередньо у виробника. Ринки, мобільні точки продажів, чиї продавці не надають додаткову інформацію про насіння, що реалізується — не місце продажу справжньої продукції. Радимо також оминати «сайти-одноднівки», що не мають контактів та даних про виробників насіння. Як правило, в таких сайтів немає відомостей про фізичне місцезнаходження продавця і в разі чого, тоді можна лишитися сам на сам із проблемою», — розповідають фахівці «Насіннєвої асоціації України».

Важливо також звертати увагу на зовнішній вигляд упаковки. Фірмові речі завжди мають якісне пакування з логотипом фірми, і насіння не виключення. Зовнішній вигляд та якісні показники повинні підтверджуватися супровідним сертифікатом на насіння/садивний матеріал, що видається на кожну окрему партію. Дані про такі сертифікати доступні в Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

Читати по темі: Аналітики прогнозують зниження ціни на насіння соняшника

Виробники якісного насіння створюють секретні пастки для підробників, наприклад, маркування, нанесення спеціальних голограм, магнітних смуг на тару із засобами захисту, QR- та штрих-коди, етикетки. Знаючи про їх наявність, перевірити посівмат значно простіше.

Також фахівці наголошують, що не варто спокушатись підозріло дешевим насінням.

«Так, ціна — не є основним критерієм якості. Однак просимо звернути увагу, що справжнє виробництво недешевий процес і кожний продукт має ціну. Перевіряйте ціни в різних продавців. Якщо вартість відрізняється в декілька разів, не полінуйтеся зайвий раз задуматися за рахунок чого це можливо», — зазначають експерти.

Найпростіше перевірити продукцію — зайти на сайт виробника/постачальника. Там завжди є актуальна інформація щодо товарів, а також є можливість замовити насіння онлайн.