19 січня 2022, 09:30, Технології

Ущільнення ґрунту зменшує вологонакопичення та знижує врожайність — експерт

Про це йдеться у матеріалі «Фактори вибору обробітку ґрунту».

«Шар ущільнення не дає змоги фільтруватись воді у глибші шари ґрунту і випаровування її з верхніх шарів збільшується. Також шар ущільнення затримує надходження вологи з нижніх горизонтів, що погіршує вологозабезпечення культури», — розповідає В’ячеслав Черкащенко, менеджер з ключових клієнтів компанії LNZ Group.

Він зазначає, що за щільності 1,1-1,2 г/см3 40-60% агрегатів мають розмір від 0,25 мм, що є добрим для водопроникності.

За щільності 1,4-1,5 г/см3 тільки 10-20% агрегатів мають розмір від 0,25 мм, і це утруднює водопроникність і робить її мінімальною.

У разі зниження кількості водотривких агрегатів з 45-55% до 30% та збільшення щільності від 1,1-1,2 г/см3 до 1,3-1,4 г/см3 водопроникність знижується в 3 рази.

Читати по темі: Ущільнення ґрунту є передумовою подальшого зниження врожайність культур — експерт

Для поліпшення набутої щільності потрібно провести глибоке рихлення на глибину на 2-3 см нижче шару ущільнення.

«Для зменшення швидкості утворення шарів ущільнення потрібно виключити або зменшити кількість проходів агрегатами, які інтенсивно ущільнюють ґрунт. І загалом слід звернути увагу на ущільнення від коліс техніки: зменшити кількість колій, відрегулювати тиск в шинах, тощо. Збирання врожаю також впливає на ущільнення: через часті проходи важкого комбайна, особливо по перезволоженому ґрунті, та через невикористання причепів перевантажувачів і ущільнення колесами автомобілів», — підкреслив експерт.

Він також розповів, що покращити природну щільність можна шляхом поліпшення рівня структурності ґрунту. Зокрема, привівши рівень кислотності і вміст кальцію до оптимального, а також підтримуючи та поступово збільшуючи вміст гумусу.

Детальніше про особливості обробітку ґрунту читайте у матеріалі SuperAgronom.com.

Читати по темі: Ущільнення ґрунту: Диявол криється в деталях!