27 червня 2017, 17:16, Україна

Нові хакерські атаки впливають на роботу агросектору (Оновлюється)

Компанії з усього світу повідомляють про ураження новим вірусом DOS/Petya.A. За повідомленням ВВС, про проблеми через вірус розповіли британські компанії та компанії країн Азії, зокрема, Південної Кореї.

Проте першими про атаку повідомили таки українські компанії, у тому числі аеропорт Бориспіль та Державна енергетична компанія.

SuperAgronom.com поцікавився станом справ з кібербезпекою у аграрному секторі. На даний час, за результатами проведеного опитування, вводяться додаткові заходи безпеки на місцях.

Бізон-Тех

У компанії «Бізон-Тех» нам повідомили, що вживають заходів, вимкнули всю комп’ютерну мережу та проводять інструктаж співробітників щодо правил комп’ютерної безпеки.

Українська зернова асоціація

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачов також запевнив, що у них на даний час проблем не виникає.

«Ми отримали попередження про можливі ризики, проте пов’язаних з хакерськими атаками проблем поки що немає», — сказав він.

Ерідон

За отриманою нами інформацією, наразі від нового вірусу, який вже прозвали «Петя», постраждала компанія «Ерідон», яка займається продажем оборотних засобів виробництва для сільського господарства.

Райз-Максимко

У компанії «Райз-Максимко» нам повідомили, що проблеми поки що немає, проте через можливі ризики наказно вимкнути комп’ютери та чекати подальших вказівок. Роботу офісів компанії призупинено до 29 червня.

Бучачагрохлібпром

Щойно АгроЕкспедитори доповіли, що вимкнено усю комп’ютерну техніку у офісах компанії Бучачагрохлібпром. Тут також серйозно сприйняли загрозу та намагаються від неї захиститись.

АСА «Астра»

У АСА «Астра» запевняють, що на даний час комп’ютери працюють в нормальному режимі. Можуть бути певні незручності, якщо вірус потрапить до ПК, адже тоді виникнуть труднощі з формуванням рахунків по запчастинах. Проте спеціалісти компанії впевнені, що можна буде це зробити з іншого, незараженого, комп’ютера.

ПАТ «ДПЗКУ»

Державна продовольчо-зернова корпорація вже постраждала від вірусу Петя. На даний час, за нашими відомостями, мережа компанії «лежить».

Агроміно

«Деякі компанії несуть прямі збитки. Наприклад, банки. Платежі не проводилися, не було операцій з валютою. У багатьох компанії немає бекапів інформації. Зараз почнуться масові спроби відновити втрачену інформацію. Тобто трудові ресурси, замість створювати щось нове, будуть задіяні для відновлення старого. Зростуть витрати на ІТ та програмне забезпечення», — прокоментував ситуацію, що склалался, представник компанії.

Арніка

Через атаку вірусу «Петя» тимчасово вийшов з ладу сервер агропромислової групи «Арніка».

Ситуація з технікою на полях

Деякі аграрії висловлюють побоювання, що хакерська атака вплине на системи супутникового моніторингу, які зараз застосовуються при проведенні польових робіт. Поки що техніка, яка є на полях, працює в штатному режимі, проте небезпека зберігається, тому аграрії чекають подальшого розвитку подій.

«Про вірус дізнався буквально щойно. У нас зараз гаряча пора, то ми всі у полях. Телефонував своєму спеціалісту, він сказав, у офісі усі комп’ютери вимкнути і чекати. То ми так напевно і зробимо», — розповів аграрій із ТОВ «Колос» (Одеська область) Юрій Яловчук.

У компанії Клаас нас запевнили, що їхній техніці, яка працює через супутник, нічого не загрожує. Сервери компанії знаходяться у Німеччині, куди вірус не добереться. Проте радять все ж бути пильними та слідкувати за безпекою ПК на місцях.

New Holland

На даний час проблем немає, вірус компанію не зачепив. На рахунок систем, по яких працюють трактори, також ніяких проблем не поступало, тож співробітники сподіваються, що все і так і залишиться.

Cropio

«Розповім по системі: в цих системах використовується повністю хмарна технологія з багаторівненими системами фаєрволу, які розподілені ресурсами захисту в 3 країнах - Японія, Німеччина, США. Ми знаємо про наявність даного вірусу і він був зупинений на першому рівні фаєрволів ,після якого ще є 3 резервних системи, тому жодним чином не пошкодить самі системи та клієнтські дані. Ні одного клієнтського акаунту чи клієнтських даних вірус не торкнувся», - прокоментував директор компанії «Кропіо Україна» Андрій Андрійчук.

Паливні компанії

Про зупинку роботи повідомили численні паливні компанії, у тому числі WOG и KLO. Така зупинка також може негативно вплинути на роботу агросектору.

Банківська мережа та інфраструктура

Зупинено роботу аеропортів Бориспіль та Жуляни.

Комп'ютерні мережі 30 банків (Ощадбанк, Укрсоцбанк, Укргазбанк), енергокомпанії «Київенерго», «Укртелекому», «Ощадбанку», «Нової пошти», а також багатьох інших компаній постраждали від хакерської атаки.

Не працюють банки:

  • Приватбанк;
  • Ощадбанк;
  • Укрсоцбанк;
  • Укргазбанк;
  • ОТП Банк;
  • Банк Кредит Дніпро.

Страждають і мережі більш дрібних компаній — щоб убезпечитися, власники відключають Інтернет і пов'язані з ним сервіси. Про обмеження та припинення в роботі вже заявили Ощадбанк, Міненерго, Нова пошта, метрополітен, аеропорт Бориспіль, сайти низки міністерств, Пенсійного фонду, КМДА.

Станом на 29 червня Ощадбанк повідомляє про планомірне відновлення роботи. Наразі вже повноцінно функціонують карткові операції, сервіс-центр, мобільний та веб-банкінг, 2212 банкоматів.

Укрзалізниця

При цьому ПАТ «Укрзалізниця» заявляє, що готова до кібератаки та діє відповідно до протоколу відомчих IT та безпекових служб.

Поліція та органи влади

Наразі фахівці підрозділів Національної поліції радяться щодо ситуації з кібератаками і працюють на місцях подій.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що до нинішньої масштабної хакерської атаки на державні і приватні установи й організації в Україні причетна Російська Федерація.

Сервери Кабінету Міністрів України наразі не постраждали, проте окремі персональні комп’ютери зазнали нападу, йдеться в повідомленні «Урядового порталу».

Ми будемо відслідковувати ситуацію та повідомляти вас про можливі проблеми, якщо вони виникнуть.