17 січня 2022, 17:20, Україна

Озимі культури можуть бути пошкоджені льодовою кіркою — експерти

Про це інформує Держпродспоживслужба.

«Мінімальна температура на глибині вузла кущіння озимих та кореневої шийки багаторічних трав протягом підзвітного періоду не опускалась нижче 1-2℃ морозу. За умови збереження перепадів температур, існує загроза утворення льодяної кірки, яка може призвести до пошкодження посівів», — наголошують експерти.

Також у Держпродспоживслужбі зазначають, що у посівах озимих зернових культур і ріпаку скрізь фіксуються мишоподібні гризуни, активний розвиток, міграція та шкідливість яких дещо стримується через зволоження ґрунту від короткочасних опадів у вигляді снігу та дощу різної інтенсивності.

Читати по темі: Метеорологи попередили українців про повернення штормового вітру та значних опадів

У посівах озимини у більшості регіонів заселеність гризунами становить 27-50% обстежених площ, за середньої чисельності 1-3 жилих колоній/га. Заселеність багаторічних трав, садів, неорних земель, лісосмуг відмічається на 78% обстежених площ, де гризуни мешкають в 1-3, в осередках Закарпатської, Запорізької, Одеської, Сумської, Харківської та Черкаської області до 4-5 жилих колоній/га, в одній колонії по 3-8 жилих нір.

Через затоплення нір талими водами відмічено зниження кількості жилих нір до 30% (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська обл.).

«У подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність», — резюмували фахівці.