14 січня 2022, 15:00, Технології

Прилади експрес-тестування ґрунту недостовірні, каже фахівець

Про це розповіла Катерина Губіна, засновниця лабораторії «Агротест», у матеріалі «Гроші на вітер. Чому точне землеробство без аналізу ґрунту безглузде» на SuperAgronom.com.

«Прилади експрес-тестування можна застосовувати лише в тому випадку, якщо вам потрібно буде терміново приймати якісь рішення відповідно до загальної ситуації на полі. Водночас достовірність їх показань загалом сумнівна. Адже, наприклад, електропровідність, pH ґрунту — це рівноважні процеси. Вони потребують створення рівноваги, а для цього необхідний час. Якщо ви робите такі вимірювання швидко, то час тут є лімітуючим фактором. Відповідно, експрес-тестування втрачає точність. Тому, якщо ви хочете створити систему живлення під точне землеробство, вам потрібні й чіткі дані й параметри. Їх ви можете отримати лише в лабораторних умовах», — каже пані Катерина.

Тож для системної роботи з продуктивністю власних полів, оптимізацією мінерального живлення та впровадження елементів точного землеробства експерт радить вчасно передавати зразки ґрунтів до лабораторії. Адже експрес-прилади не дадуть настільки точної картини, як лабораторний аналіз.