14 січня 2022, 12:01, Україна

На Дніпропетровщині у 1-й декаді січня було тепліше на 3,5-4,5 °С за кліматичну норму

Як зазначається у повідомленні, середньодобові температури повітря в зазначений період перевищували звичайну на 1-8 °С або були близькі до неї і коливались від -4 °С до +4 °С.

Середня декадна температура повітря виявилась на 3,5-4,5 °С вищою за кліматичну норму і варіювала по області від 0 °С до 2 °С тепла. Водночас, порівняно з цим же періодом минулого року, погода була холоднішою 1-2 °С.

У найтепліші дні в середині декади максимальна температура підвищувалась до +4 °С, а подекуди й до +9 °С, майже такою вона була на поверхні ґрунту або снігу. Мінімальна ж температура повітря в найхолодніші ночі декади знижувалась переважно до 6-11 °С морозу, місцями на північному сході області до -13 °С. Поверхня ґрунту або снігу охолоджувалась переважно до 6-11 °С морозу, місцями в центральних, північно-західних, північних районах та на крайньому сході вона знижувалась до -17 °С.

Опади спостерігались майже щодня у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу. Кількість їх на переважній території області становила 1-10 мм або 10-85 % декадної норми. Найбільше опадів відмічалось у північних та північно-східних районах — 11-20 мм або 90-165 % декадної норми. У відповідній декаді минулого року кількість опадів переважно становила 11-20 мм, на півдні та сході області — 21-30 мм, що було дещо вище цьогорічних та середніх багаторічних показників.

Середня декадна відносна вологість повітря виявилась високою і дорівнювала 88-91%.

Протягом декади по всій території області утримувався сніговий покрив висотою від 1 до 28 см. На кінець декади, внаслідок інтенсивної відлиги, сніговий покрив майже скрізь зійшов з полів, лише місцями на північному заході області він зберігається висотою до 1 см.

Середня глибина промерзання ґрунту на 10 січня становила по області 0,5-9,0 см.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння рослин (3 см) під час найбільшого похолодання нижче 1-3 °С морозу не знижувались і виявилась значно вищою за критичні температури вимерзання озимих зернових культур, які за розрахунками агрометеорологів на 10 січня для середньозимостійких сортів пшениці озимої у фазі кущіння становили 13,4-15,0 °С морозу, у період появи 3-го листка - 11,4-13,0 °С морозу, у фазі сходів — 10,4-12,0 °С морозу.

Проведений аналіз вмісту розчинних вуглеводів у вузлах кущення рослин пшениці озимої показав, що, починаючи з часу припинення осінньої вегетації, їх кількість дещо зменшилася, і на завершення першої декади січня залежно від попередника та рівня мінерального живлення становила від 23 до 30%.

З 11 січня на Дніпропетровщині встановилася морозна погода з незначними опадами у вигляді снігу (2,8 мм), середньодобові температури повітря знизилися до -3,4 °С, а подекуди й до -12,1 °С, в окремі дні температурні показники знижувалася до -16,2 °С.

Впродовж декади озимі культури перебували у стані зимового спокою, загрозливих явищ для перезимівлі озимини не спостерігалося.