14 січня 2022, 10:15, Технології

Аграріям розповіли про швидкі та надійні методи перевірки стану озимих культур

Про це йдеться у матеріалі «6 основних методів оцінки стану перезимівлі озимих культур».

Погодні умови, що спостерігаються цієї зими, характеризуються значними перепадами температур, подекуди від -18℃ до +12℃. Разом з формуванням льодяної кірки така нестабільність здатна завдати шкоди рослинам озимих культур. Через це фахівці рекомендують не затягувати з перевіркою стану посівів. До речі, вже невдовзі — 25 січня, починається традиційний перший відбір монолітів для аналізу. Другий проводитиметься 23 лютого, а третій — 10 березня.

Метод забарвлення тканин

Зрізи відібраних рослин фарбують у 0,1% розчині кислого фуксину через стеблові конуси наростання та основи пагонів. Живі рослини при цьому не змінюють колір зрізів та клітин конусів, загиблі та пошкоджені міняють забарвлення на рожево-буре. Ступінь пошкодження конуса оцінюють за п’ятибальною шкалою:

  • бурий зморшкуватий конус — рослина нежива;
  • конус має рожевувато-буре забарвлення — може спостерігатись слабкий тургор;
  • конус білий и непрозорий, при цьому він ще залишається живими та не втратив тургору;
  • конус напівпрозорий — тургорний;
  • конус прозорий — тургорний, живий.

Читати по темі: Площі під озимими культурами в Україні зростають — аналітика

Водний метод (прискорений)

Дає можливість швидше, ніж монолітний метод, отримати інформацію про стан посівів. Проби з поля відбираються так само, як і при монолітному методі (потрібно пам’ятати, що з одного поля необхідно взяти не менше 3-4 проб), але далі рослини з відталого ґрунту обережно вибирають, промивають водою корінці та відокремлюють рослини, пошкоджені при транспортуванні чи вирубуванні.

Неушкодженим рослинам відрізають верхню частину листків та корінці на відстані 3-4 см від вузла кущення. Рослини розміщують у ємності з водою таким чином, щоб корінці та нижня частина вузла кущення знаходились під водою. Міняти воду в ємності потрібно кожні 2-3 дні, а визначити стан рослин можна вже на 5-6 день, в сумнівних випадках — на 7-10 день.

Варто зазначити, що цьогоріч актуальність перевірки стану озимих надзвичайно висока, так як через посуху багато площ засіяно в пізні строки, а через ситуацію з цінами на міндобрива — ще й з недостатнім підживленням.

Детальніше про інші методи перевірки стану озимих культур читайте у матеріалі на SuperAgronom.com, 2021.