14 січня 2022, 08:30, Україна

Передумов до зниження цін на зерно в Україні у 2022 р. немає — думка

Про це йдеться у матеріалі «Поживемо — побачимо. Прогнози 2022: земля, зерно, олійні», пише Kurkul.com.

«У 2022 р. тенденція високих цін на зерно збережеться, оскільки світова економіка насичена грошима, населення продовжує зростати в Азійському регіоні (який, до речі, перебирає на себе першість серед напрямків експорту українського зерна). Додатковими факторами збереження чималих цін на зерно будуть високі ціни на енергоносії, мінеральні добрива та логістику», — розповів Микола Горбачьов, президент «Української зернової асоціації».

Водночас на думку заступниці директора ProAgro Information Company Марії Колесник на цінові тренди зернового ринку впливатимуть три основних чинники:

Політика Росії

«З одного боку, світ дуже уважно стежить за політичним протистоянням між Україною та Росією, а отже прораховує сценарії різкого обмеження поставок зерна з регіону в разі початку активної військової фази. З іншого — політика Росії, направлена на обмеження власного експорту (зокрема його квотування паралельно з дією експортного мита), є додатковим фактором цінової підтримки на ринку пшениці».

Вплив пандемії COVID-19

«COVID-19 буде суттєво коригувати як попит, так і пропозицію, змінювати торгові процеси. Хоча міжнародні експерти кажуть, що у 2022 р. ланцюжки постачання мають частково налагодитись. Зокрема, логістика США вже починає відновлюватися, що може уповільнити зростання цін на сировину».

Китайський чинник

«Цей чинник вкрай складно спрогнозувати, але всі сподіваються на подальшу присутність країни на ринку та активні закупівлі, принаймні, на рівні попереднього сезону». Адже відомо, що пріоритетом на 2021-2025 роки влада КНР встановила мінімізацію залежності країни від імпорту продовольства, насамперед — зерна. Якщо не у 2022 р., то в наступні роки така позиція позначиться на торгових потоках зернової продукції на світовому ринку».

Читати по темі: Вартість пшениці та кукурудзи в українських портах підвищилась — звіт за 13 січня 2022 р.

Також, за словами експертів, у середньостроковій перспективі на ціноутворення впливатиме ціна мінеральних добрив. Вона ж може суттєво скорегувати посівні площі. На думку багатьох експертів, через прайси на добрива значна частина американських аграріїв може цієї весни надати перевагу сої, а не кукурудзі.

На думку Миколи Горбачьова, також важливим фактором для українського ринку зерна буде впровадження механізму банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно на зростання ціни.