13 січня 2022, 18:00, Україна

Озвучено середньозважену ціну на землю в Україні — аналіз другого півріччя 2021 р.

Про це повідомляє прес-служба KSE, передає Latifundist.com.

Повідомляється, що за 6 місяців від запуску ринку землі пік укладення угод купівлі-продажу припав на грудень 2021 року.

«У грудні щоденна площа землі в обігу перевищувала 2500 га. Абсолютний рекорд було зафіксовано 23 грудня — майже 1200 транзакцій і понад 3 тис. га проданих земель», — повідомив Роман Нейтер, експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

Зазначається, що за час діяльності ринку землі, ціна продажу у державному реєстрі на сьогодні зазначена тільки для половини угод (55%). Для моделювання вартості ділянок, враховували їх цільове призначення, площу, тип угідь та місце розташування ділянок.

«За підсумками першого півріччя функціонування ринку його обсяг склав 5,3 млрд грн, які отримали землевласники від продажу своєї землі», — наголосив Роман Нейтер.

Читати по темі: Площі під озимими культурами в Україні зростають — аналітика

Повідомляється, що впродовж 6 місяців найбільше земель, які продавали — це рілля (86,2%), частка сіножатних та пасовищ — 10,6%, решта 3,2% — всі інші типи угідь. При цьому середньозважена ціна коливається на рівні близько 40 тис. грн за га.

За словами експерта, в перше півріччя було продано більше третини відсотка від всіх сільськогосподарських земель. Найактивнішими є Харківська, Херсонська та Кіровоградська області. В аутсайдерах — Рівненська, Львівська та Івано-Франківська області.