13 січня 2022, 12:30, Світ

Позиції експортерів сільгосппродукції на ринку ЄС залежатимуть від екологізації виробництва

Таку думку висловила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька у коментарі виданню liga.net.

«Європейський Союз провадить політику більш пильного відношення до використання пестицидів, харчових добавок, добрив etc. Україна має не відставати від ЄС у цьому питанні. Ми не маємо бути свідками творення нової реальності — ми повинні стати її учасниками. Інакше Україна назавжди залишиться в немодернізованому ешелоні сировинних придатків. Я вже не говорю про збереження здоров’я населення та позицій наших експортерів на ринку ЄС», — каже пані Владислава.

За її словами, щоб отримати квиток у світле майбутнє вже зараз треба проводити євроінтеграційні реформи.

«Разом із колегами я зараз активно проводжу роботу по введенню європейських норм в секторі якості води, використання пестицидів, харчових добавок, наведення порядку з БАДами та іншими речовинами на ринку України», — підкреслила голова Держпродспоживслужби.

Читати по темі: Із Полтавщини вивезли на утилізацію близько 60 тонн небезпечних ЗЗР

Пані Магалецька наголосила, що у 2021 році Україна зробила два дуже важливих кроки в питаннях створення нових стандартів здорового життя за європейськими нормами.

Перший — це нові стандарти щодо вмісту у продуктах хімікату хлорпірифосу.

Другий — обмеження вмісту фосфатів у мийних засобах. Ці два рішення позитивно впливатимуть як на ситуацію із якістю води, так і на здоров’я українців загалом.

«Очевидно, що цей тренд продовжиться і в 2022 році. На черзі встановлення нових стандартів якості води, формування переліку пестицидів та харчових добавок виключно за принципом відповідності європейським нормам, приведення інших нормативів до стандартів Євросоюзу», — зазначила Владислава Магалецька.

Вона переконана, що Україна не має проводити в цій сфері політику «модернізації навздогін» із великим часовим лагом. Треба більш активно реагувати на зміни європейського законодавства, впроваджуючи аналогічні норми.