12 січня 2022, 11:00, Україна

Бактеріальний опік здатен знизити врожайність соняшника на 70%

Про це йдеться у матеріалі «Вірусні і бактеріальні хвороби соняшника: важливі факти».

Однією із найнебезпечніших бактеріальних хвороб соняшника, яка уражує стебла, є бактеріальний опік або виразка стебел, яку спричиняють бактерії роду Xanthomonas.

«На краях листків, черешках і стеблах з’являються темно-коричневі некротичні плями з хлоротичною облямівкою. Характерний симптом — поздовжнє розтріскування стебел і виразка з подальшим загниванням, іноді спостерігається порожнистість», — зазначається у матеріалі.

Уражені стебла зазвичай коротші за норму та вужчі в діаметрі. У випадку ураження кореневої системи її ріст припиняється, спостерігається водний дефіцит і, як наслідок, в'янення рослини.

Читати по темі: Озвучено оптимальні строки сівби соняшника в Україні

Бактерії роду Xanthomonas неперебірливі та можуть уражувати понад 400 видів рослин. Слід пам’ятати, що наслідком висіву ураженого насіння є побуріння та відмирання коренів та прикореневої частини сходів. Інфікування соняшнику в пізні фази розвитку негативно відбивається на формуванні кошиків: вони недорозвинені, менші, а повноцінне насіння утворюється тільки по краях.

«Яка хороша новина? Її немає. Якщо хвороба добереться до культури, є вірогідність, що вона знищить до 50-70% посіву», — наголосили експерти.

Детальніше про вірусні і бактеріальні хвороби соняшника читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.