12 січня 2022, 09:30, Технології

Аграріям розповіли, як правильно обрати строки сівби кукурудзи для конкретного регіону

Про це йдеться у матеріалі «Посівний календар 2022: оцінити та запланувати сівбу».

«Ми звикли сіяти в економічно доцільні терміни. Але ті, хто обрав весною пізні терміни, зробили правильно, адже три тижні травня видалися дуже холодними і культури не росли. Це вплинуло на врожаї, бо збирали все на три тижні пізніше. Відповідно, довелось практично по всіх культурах робити десикацію. Тим не менш, основне — це достатньо прогрітий для сівби ґрунт», — розповів Дмитро Маляр, агроном із захисту рослин СФГ «Аскольд-Агро».

Мінімальною температурою для проростання насіння кукурудзи є 8-10 °С, а мінімальною для появи сходів — 10-11 °C. Проводячи сівбу раніше, або пізніше, треба бути готовим до певних наслідків. За передчасної сівби насіння повільно проростатиме, сходи з’являтимуться з запізненням, вони будуть слабкими і гірше засвоюватимуть поживні речовини. Сівба з запізненням призводить до ураження насіння хворобами та шкідниками.

Читати по темі: Озвучено оптимальні строки сівби соняшника в Україні

«Часто дату сівби диктують погодні та ґрунтові умови регіону вирощування, а також розміри посівних площ кукурудзи в конкретному господарстві. Зазвичай, аграрії переносять сівбу на більш ранні терміни, а в деяких випадках — і на надранні. Та слід враховувати, що сівба кукурудзи ранньою весною впливає на результати», — розповідає Олександр Котигора, менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group.

Розпочинати сіяти потрібно з гібридів з ФАО понад 300-350 та закінчувати більш ранніми гібридами.

«Сіяли 12-13 травня, що є не оптимальними термінами сівби для нас. Через сильні дощі не могли зайти в поле. Ми, зазвичай, майже всю посівну кампанію завершуємо до 1 травня, а в цьому році фактично посівна кампанія кукурудзи почалась після 1 травня і тривала до 15 травня», — зауважив Віталій Яківець, керівник підприємства ПАФ «Відродження», що на Полтавщині.

Детальніше про строки сівби різних культур читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.