11 січня 2022, 18:00, Посівна

Озвучено оптимальні строки сівби соняшника в Україні

Про це йдеться у матеріалі «Посівний календар 2022: оцінити та запланувати сівбу».

Встигнути посіяти соняшник за короткі терміни стає задачею №1. Насіння культури здатне проростати за температури ґрунту +3, +6 °C на глибині загортання, але температури +8, +10, а то й +12 °C все-таки більш сприятливі.

«Сівба соняшнику проводилася 28-30 квітня 2021 р., глибина заробки становила 3,5-4 см. Норма висіву — 60 тис. насінин на 1 га, що для нашої зони (Полтавщина) при такому фоні живлення є оптимальним. Під час сівби земля була перезволожена, тож ми її сушили, чекали поки настане фізична стиглість ґрунту. Сіяли ми лише вдень, хоча, зазвичай, цілодобово працюємо. Після сівби соняшника були проливні дощі протягом тривалого періоду, весна була досить складна» — розповів як проходила минулорічна посівна соняшника Віталій Яківець, керівник підприємства ПАФ «Відродження».

Читати по темі: Вірусні і бактеріальні хвороби соняшника: важливі факти

Друга декада квітня вважається оптимальною для роботи з соняшником, але багато залежить саме від регіону, — дати відрізняються. Його сіють і протягом травня, якщо, звичайно, ситуація з вологою задовільна.

«Умови сезону 2021 року відзначилися холодною затяжною весною з відповідним зміщенням строків сівби, у тому числі і для соняшника. Цьогоріч вперше на своїй практиці сіяли культуру в першій декаді травня. В липні були зафіксовані кількаденні температури вище 35°С, і впродовж місяця температура не опускалася нижче 30°С, що характеризує літо як нетипово сухе», — розповів Олег Фурманець, агроном компанії «Захід Агропром».

Детальніше про строки сівби різних культур в Україні читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.