11 січня 2022, 09:40, Україна

Погодні умови негативно вплинули на розвиток та поширення мишей на полях озимих

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Повсюди на озимих зернових та ріпаку обліковують від поодиноких нір до 1-3 колоній на 1 га мишоподібних гризунів з 1-6 жилими норами. На неугіддях, багаторічних травах обліліковують 1-4, осередково 5-6 колоній на 1 га у Донецькій області з 1-8 жилими норами в кожній. За видовим складом переважають полівки.

«У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на 1 га посіву свідчить про загрозу пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів», — зазначили експерти.

Читати по темі: Синоптики попередили українців про сильні морози до -16°С та сніг

Скрізь продовжується обстеження зерносховищ і складських приміщень на наявність комірних шкідників, розвиток яких призупинився через зниження температури в кінці минулого року. У Кіровоградській області в партії фуражного ячменю 7% уражено комірним довгоносиком чисельністю 2 екз. на виївку.

Контроль за станом збереження зерна та зернопродуктів слід проводити постійно і в разі виявлення комірних шкідників — провести захисні заходи з дотриманням регламентів застосування рекомендованих препаратів.