10 січня 2022, 12:40, Світ

Китай повертається до масштабного виробництва кукурудзи

Про це пише Producer.com.

У 2015 році, коли китайські аграрії отримали величезний урожай кукурудзи і був значний її надлишок, міністерство сільського господарства країни запропонувало скоротити виробництво королеви полів на користь інших культур — бобових, зернових та кормових.

«Про цей план було зручно забути після кількох років аукціонів кукурудзи, які спустошили склади, а ціни на кукурудзу зросли в 2020 році», — йдеться у матеріалі.

За даними Dim Sums, за перші 10 місяців 2021 року країна імпортувала 26 млн тонн кукурудзи. Це втричі більше, ніж за аналогічний період 2020 року — 7,8 млн тонн. Деякі експерти зазначають, що це одна з головних причин зростання цін на зернові та олійні культури у 2021 році.

Читати по темі: Аграрії Хмельниччини планують зберегти лідерство за показником урожайності культур

Наголошується, що наразі китайський уряд повернувся до активного стимулювання виробництва кукурудзи. Президент Китаю Сі Цзіньпін, схоже, стурбований можливим продовольчим ембарго США, повідомляється у блозі Dim Sums.

«Ми не повинні дозволяти іншим ставати на заваді для вирішення основної проблеми національного виживання — харчування», — сказав Цзіньпін у нещодавній заяві.

Китайські аграрії у 2021 р. засіяли кукурудзою 107 млн акрів (43,3 млн га), що всього на 4 млн акрів менше 2015 року.

При цьому, аналітик MarketsFarm Брюс Бернетт не стурбований тим, що Китай повернеться до свого колишнього статусу потужного виробника кукурудзи з переповненими державними запасами врожаю, навіть з урахуванням того, що це значно впливає на світові ціни.

«Я не розглядаю це як постійний профіцит, який нависне над ринками», — сказав він.

Це пояснюється тим, що попит на кукурудзу в Китаї продовжує постійно підвищуватись через зростаючу чисельність населення країни та покращення раціону харчування.

Також зазначається, що Китай продовжить імпортувати кукурудзу, зокрема через складнощі в логістиці. Існує великий географічний розрив між тим, де кукурудза в Китаї вирощується на півночі, і тим, де вона споживається тваринницьким сектором країни на півдні, тому в багатьох випадках вигідніше імпортувати врожай у іноземних постачальників, таких як США.

Крім того, пан Бернетт сказав, що п'ятирічне затишшя у виробництві в Китаї також частково спричинене несприятливими погодними умовами, які можуть знову виникнути в будь-який момент.

«Якщо державні резерви знову почнуть зростати, їх завжди можна буде вичерпати, відновивши загальнонаціональний мандат на етанол E10, який був оголошений у 2017 році, а потім відмінений, коли ціни на кукурудзу почали зростати», — підкреслив аналітик MarketsFarm.